Analytici: Hypotéky podraží, ale ne dramaticky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Éra levných úvěrů sice končí, ale zdražení půjček nebude dramatické. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok očekává letos už jen jedno zvýšení sazeb.

Hypotéky a další úvěry budou opět o něco dražší. Naopak vklady u bank se rozhodně zvyšovat nebudou. To je dopad včerejšího kroku České národní banky, která zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu z 0,5 na 0,75 procenta. 

Rozhodnutí nebylo pro trh překvapením a reakce proto nebyly dramatické. „Byla lehce pozitivní reakce na koruně, která mírně posílila,“ uvádí hlavní ekonom Patrie Jan Bureš. Kurz koruny vůči euru se podle něj během dne změnil z  25,27 na 25,20 koruny za euro.

Centrální banka navíc doprovodila zdražení peněz holubičím komentářem. „Prognóza, jak je dnes zpracovaná, vidí prostor pro další zvýšení sazeb v rozsahu jednoho dalšího zvýšení v letošním roce,“ uvedl guvernér Jiří Rusnok s tím, že bude záležet na vývoji české koruny a tuzemské ekonomiky. 

Experti proto neočekávají, že by došlo ke skokovému zdražení půjček. Reakce na trhu byla navíc přesně opačná. „Tržní úrokové sazby šly spíše dolů po zasedání bankovní rady. Došlo k přehodnocení očekávání pro letošní rok,“ upozorňuje Bureš. 

Zvýšení sazby centrální bankou se však podle šéfa Ekospolu Evžena Korce nakonec projeví ve zdražení hypotečních úvěrů. „Doba rekordně levných hypoték je tak definitivně pryč,“ dodává.

Některé bankovní domy na krok ČNB v příštích dnech již zareagují. „Od pondělí 5. února zvyšujeme úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Konkrétní výši sazeb u jednotlivých fixací zveřejníme v pátek 2. února,“ uvádí Michal Teubner z Komerční banky. Spotřebitelských úvěrů se zdražení netýká. Banka ale ani nezvýší úročení u vkladů.

Výraznější zdražení půjček na bydlení ale analytici neočekávají. „Sazby půjdou pozvolně nahoru. Konkurenční boj na trhu stále pokračuje,“ zdůrazňuje analytik J&T Banky Petr Sklenář. 

S růstem sazeb proto nespěchá Česká spořitelna, která dlouhodobě poměrně agresivně bojuje o tržní podíl. „Česká spořitelna v krátkodobém horizontu neuvažuje o zdražování úvěrů ani o růstu úročení u vkladů,“ dodává její mluvčí Filip Hrubý.

Více úročit vklady ostatně banky nic nenutí, protože mají přebytek peněz. „Vklady nejsou pro ně vzácnou komoditou,“ prohlásil Rusnok s tím, že banky proto nepotřebují platit střadatelům za jejich vklady.