Armáda nahrazuje muzejní minohledačky, kupuje prověřené od Schiebelu

Detektor min od firmy Schiebel

Detektor min od firmy Schiebel Zdroj: Schiebel

Stovku nových skládacích detektorů min od rakouského výrobce Schiebel dostanou čeští vojáci. Nahradit mají zastaralé minohledačky polské výroby ze sedmdesátých a osmdesátých let. Cena dosáhne 11,6 milionu korun, Schiebel by měl zařízení dodat do konce října letošního roku.

Detektory dostanou ženijní a mechanizované jednotky, využít je ale můžou i potápěči pod vodou. Nejdůležitější ovšem je, že proti starým polským hledačkám W3P a W4P dokážou najít miny obsahující minimální hmotnost kovu.

Jeho přítomnost starší typy signalizují pomocí změny výšky tónu, který voják dostává do sluchátek. Identifikace min v hluku boje je tak hodně náročná. Hledačky od Schiebelu kov ohlašují pomocí malého LED displeje, který pomáhá s přesným určením středu miny.

Hledačka min W3PHledačka min W3P|Vojensky historicky ustav PrahaHledačka min W3P, zdroj: Vojenský historický ústav Praha

Moderní detektory jsou celkově vhodnější pro zahraniční mise, jsou lehčí, dají se složit a nosit na opasku. Čeští vojáci mají s hledačkami od Schiebelu dobré zkušenosti, ve výzbroji armády je už několik desítek kusů.

„Tyto detektory používá například kontingent nasazený v rámci operace Resolute Support na letišti Bagrám v Afghánistánu,“ napsal E15 tiskový mluvčí Generálního štábu Jan Šulc. Armáda využívala polské hledačky min od sedmdesátých let minulého století a už teď jsou k vidění v expozici Vojenského historického ústavu.