Armádní náměstek Beran se zapletl do rvačky. Mohla být účelová

Pavel Beran (třetí zleva)

Pavel Beran (třetí zleva) Zdroj: ctk

Ekonomický náměstek ministra obrany Pavel Beran patří mezi schopnější úředníky, kteří v rozkládajícím se vedení rezortu Martina Stropnického (ANO) ještě zůstali. Po incidentu, kdy se na výjezdním zasedání odboru pro dohled nad akvizicemi ve Špindlerově Mlýně popral s vojenským policistou, je jeho pozice oslabená. Vojenská policie nechce případ komentovat, zatím ho řeší jen jako přestupek. Stal se mimo pracovní dobu obou aktérů. Za zdánlivě banální rvačkou se může skrývat mocenská hra na ministerstvu a některé vlivné firmy.

„Beran byl s kolegy v baru, kde popíjel i vojenský policista v civilu, který ho po celou dobu pozoroval. Když šel Beran ven na cigaretu, napadl ho a srazil k zemi. Po té, co se Beran probral, útočník nad ním stál. Beran se bál, že bude pokračovat v útoku, a proto se do něj pustil v mezích nutné obrany. Kdo zaútočil první, a kdo se bránil, je naprosto jasné,“ popsal E15 jeden ze svědků události, který si přál zůstat v anonymitě.

Náměstek popřel informace některých médií, že za potyčkou byl milostný poměr s podřízenou pracovnicí. „Žádná taková žena v baru nebyla a není ani v mém životě,“ řekl.

Podle dostupných informací naměřili Beranovi, který byl jeden den hospitalizován s přeraženým nosem ve vrchlabské nemocnici, jedno promile alkoholu. Jeho protivník s údajně 2,5 promile měl utrpět lehčí otřes mozku.

Muž dohlížející na armádní finance a majetek platí za zkušeného vyjednavače. Mimo jiné se dotkl zájmů Omnipolu, když řešil nákup modernizovaných střel RBS-70. Obdobně zasáhl do projektu vozidel Titus, kde tlačil Czechoslovak Group ke snížení nabízené ceny.

Také prosadil, aby se pásové obrněnce hlásící se do tendru za desítky miliard korun, testovaly přímo v terénu za přítomnosti novinářů. Dosavadní praxe byla taková, že se výběrové komise scházely za zavřenými dveřmi a porovnávaly “papírové” parametry techniky. To jsou důvody, proč může být jako náměstek nepohodlný.

Nelze vyloučit, že jde o uměle vyvolaný skandál, jehož cílem je odstranění Berana z funkce. „Měl dlouhodobě napjaté vztahy se špičkami Vojenského zpravodajství,“ shodly se některé zdroje blízké ministerstvu a připomněly, že tajná služba v minulosti nechvalně proslula řadou skandálů.

V roce 2007 připravovala kompromitující materiály na náměstky exministryně obrany Vlasty Parkanové, stála i za čistkou na generálním štábu v roce 2009. Údajně měla rovněz zdiskreditovat bývalého pracovníka ministerstva Jaroslava Štefce. Tomu dal kdosi do auta pistoli a následně ho zastavila policejní hlídka. V kauze Jany Nagyové zpravodajci podle provoinstančního rozsudku nezákonně sledovali exmanželku bývalého premiéra.

Pozorovatelé se shodují, že jde o další důkaz prohlubující se paralýzy úřadu, za níž stojí manažerské selhání jeho šéfa Stropnického. Ten kvůli tomu v minulém volebním období opakovaně čelil kritice členů sněmovního výboru pro obranu nebo šéfa dolní komory parlamentu Jana Hamáčka (ČSSD).