Babiš: Stydím se, nejraději bych okamžitě rezignoval

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš by údajně okamžitě rezignoval na svůj poslanecký mandát, kdyby měl dobrého náhradníka. Řekl to po dalším kontroverzním jednání Poslanecké sněmovny, které osobně považuje za ostudu všech politiků. Pohoršení nad pátečním průběhem schůze vyjádřili i další politici. Podle některých se politická kultura dostává na nové dno.

„To, co se předvádí ve Sněmovně, je absolutně nechutné. Já se nedivím našim občanům, že pohrdají politiky, a strašně se stydím za to, že tady vůbec sedím,“ řekl viditelně rozčilený Babiš novinářům. „Nic jsme neudělali a klasické parlamentní strany se tady předvádějí, ukazují, kdo má většího,“ podotkl také.

Vyjádřil se tak po schůzi, při níž se opakovaně diskutovalo o možném porušení jednacího řádu a při níž se část koalice pokusila využít nepřítomnosti opozičních ODS, TOP 09 a Úsvitu v sále k rozšíření jednání ve třetím čtení na jiné dny než středu a pátek, které stanoví jednací řád. Tímto krokem by totiž mohla snáze čelit ohlášeným obstrukcím ze strany pravicové opozice při schvalování služebního zákona. Nakonec bylo ale hlasování o návrhu šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka prohlášeno za zmatečné.

Babiš: Nedivím se našim občanům, že pohrdají politiky, a strašně se stydím za to, že tady vůbec sedím

„Z mé strany to byla jenom taková improvizace, kterou jsem chtěl upozornit na to, že není dobré opouštět své lavice,“ řekl později Sklenák novinářům. „Ten bod skončil a já jsem samozřejmě měl možnost dát procedurální návrh,“ dodal k návrhu, o němž předem nevěděli ani poslanci jeho strany.

Sklenák svůj návrh přednesl nečekaně v momentě, kdy byla velká část opozice mimo jednací sál, aby tak vyjádřila nesouhlas s opakováním hlasování o snížení spotřební daně z benzinu a nafty. S postupem předsedy sociálnědemokratických poslanců nesouhlasila ani většina lidovců. „Nebyli jsme informováni a taky jsme to nepodpořili,“ řekl šéf jejich klubu Jiří Mihola, podle nějž později sociální demokraté svůj návrh zlehčovali. Sklenáka chce příští týden pozvat na lidovecký klub.

Politická kultura se s touto koalicí dostává na nové dno, řekl místopředseda dolní komory Petr Gazdík

Svého poslaneckého předsedy se zastal premiér Bohuslav Sobotka. „Opozice zdržuje projednání důležitých zákonů a ohrožuje čerpání 500 miliard z evropských fondů. Nemůže se divit tomu, že se snažíme jednání Parlamentu odblokovat,“ uvedl.

Opozice postup šéfa poslanců ČSSD hodnotila jako snahu o pošlapání svých práv. „To byl trochu podraz koalice, která zneužila situaci, kdy opoziční poslanci odešli ze Sněmovny,“ uvedl místopředseda dolní komory Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). „Politická kultura se s touto koalicí dostává na nové dno,“ řekl.

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik má za to, že se porušování jednacího řádu v minulosti dopouštěly i dnes pravicové opoziční strany. „Já to hodnotím jako jeden z nejhorších dnů vůbec za celou moji dobu politické kariéry, protože se nectí základní pravidla, základní principy,“ řekl.

Postup Sklenáka kritizuje i politolog Petr Just. Využívání nepřítomnosti opozice nebo naopak koalice je podle něj hodně problematické. „Vypovídá to o úrovni politické etiky,“ prohlásil.

Páteční jednání bude mít dohru u Ústavního soudu, na který se obrátí ODS kvůli tomu, že se znovu hlasovalo o novele zákona o spotřebních daních. Opoziční strany přitom míní, že se tak nemělo stát. „Budeme dávat ústavní stížnost. My nejsme vůbec přesvědčeni o tom, že předseda Poslanecké sněmovny jednal správně. Vždyť všichni viděli, že ani nevíme, jestli je třetí čtení, není třetí čtení, jestli se může hlasovat, nemůže hlasovat,“ řekl novinářům předseda ODS Petr Fiala.