Bisnode: Černá listina se plní nespolehlivými plátci DPH. Meziročně jich přibyla asi čtvrtina

Peníze, ilustrační foto

Peníze, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

V polovině letošního roku v Česku podnikalo přes 18 tisíc subjektů, které nespolehlivě odvádí daň z přidané hodnoty. Meziročně se jejich počet zvýšil o 28 procent. Šlo o téměř 7 tisíc nespolehlivých plátců DPH a pře 11 tisíc nespolehlivých osob. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti Bisnode, podle které přírůstky nespolehlivých plátců DPH jsou stále vysoké, ale ve srovnání s předchozími čtyřmi čtvrtletími přibývají polovičním tempem.

„Počty firem z černé listiny nespolehlivých plátů DPH stále trhají nové a nové rekordy. Za poslední tři měsíce se počet nespolehlivých firem zvýšil o 506, což je nejméně za posledních šest kvartálů v řadě za sebou. V předchozích čtyřech kvartálech tříměsíční přírůstek vždy činil více než tisíc subjektů,“ komentovala statistiky analytička Bisnode Petra Štěpánová. Až další data podle ní ukážou, zda jde o změnu trendu, nebo jen krátkodobý výkyv.

Ačkoliv nejčastější právní formou pro podnikání v ČR jsou živnostníci, výrazně více nespolehlivých subjektů je mezi společnostmi s ručením omezeným. Jde o asi 14 400 společností s ručením omezeným, přes 3 160 živnostníků a s výrazným odstupem následují akciové společnosti. Společnosti s ručením omezeným představují 79 procent nespolehlivých subjektů.

Nejpočetnější skupinu, 47 procent nespolehlivých subjektů, tvoří subjekty, které podle klasifikace ČSÚ tržby neuvádí nebo nevykazují. Následují společnosti s tržbami mezi jedním a deseti miliony korun (21 procent), společnosti s tržbami do jednoho milionu korun (16 procent) a společnosti s tržbami od deseti do sta milionů korun (12 procent).

Z regionálního pohledu se nespolehliví plátci DPH koncentrují v okolí metropolí. V hlavním městě Praze má registrované sídlo přes 10 tisíc subjektů, tedy 55 procent nespolehlivých plátců, a v Jihomoravském kraji přes 2,5 tisíce firem, což představuje 14procentní podíl.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 tisíc korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Institut nespolehlivé osoby byl zaveden novelou z července předloňského roku. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.