Brněnští zastupitelé schválili smlouvu pro odkup akcií Veletrhů

brněnské výstaviště

brněnské výstaviště Zdroj: Veletrhy Brno

Brněnští zastupitelé schválili kupní smlouvu pro odkup 61 procent akcií Veletrhů Brno od Messe Düsseldorf. Hlasovalo pro ni 31 zastupitelů z 55. Z rozpočtu zaplatí 8,3 milionu eur (zhruba 225 milionů korun). Veletrhy musí také německému vlastníkovi splatit takzvanou podřízenou půjčku 13,7 milionu eur (370 milionů korunč). Město po podpisu smluv bude vlastnit 95 akcií a chce ve městě dále rozvíjet veletržnictví.

Primátor Petr Vokřál (ANO) tento týden zopakoval obsah posudku, z něhož vyplývá, že cena, za niž město akcie kupuje, je nižší než tržní hodnota. Zároveň řekl, že díky majoritě ve společnosti má město možnost určovat směr vývoje společnosti a ovlivňovat využití rozsáhlého areálu. Smlouvy by se měly podepisovat v úterý.

Veletrhy Brno se po ekonomické krizi dokázaly hospodářsky zvednout a od roku 2012 hospodaří podle výročních zpráv se ziskem a umořily za poslední roky téměř 500 milionů korun dluhů. „Zbývá ještě dluh 800 milionů, což je hodně, ale Veletrhy dokážou ročně splácet zhruba 100 milionů. Současný management vytáhl společnost z nejhoršího po finanční krizi a stabilizoval ji příjmově i nákladově,“ řekl Vokřál.

Jak areál více otevřít veřejnosti?

Koalice také povede s vedením společnosti debaty, jak areál více otevřít veřejnosti a kulturním či sportovním akcím. Předpokládá se také, že část výstaviště přiléhající k pisárecké vozovně poslouží vybudování smyčky, novou stanici by měli získat také hasiči. „Až podepíšeme smlouvy, chceme v prvním kroku začít pracovat na vytvoření tramvajové smyčky v Pisárkách, díky níž bude možné lépe obsloužit severozápad města. Poté by měla vzniknout nová hasičská stanice. O dalších záležitostech chceme diskutovat s managementem. Chceme, aby území znovu ožilo,“ řekl Vokřál.

Řešit se bude například využití starších objektů, které neslouží výstavnictví. Tím je například divadlo, v němž krátce působilo v roce 1929 Národní divadlo Brno, poté ještě v 70. letech při rekonstrukci Mahenova divadla. „Chceme objekty vrátit do života města, zároveň musíme postupovat tak, aby se zde nadále mohly konat dva největší a nejvýnosnější veletrhy, tedy strojírenský a Techagro. Musíme postupovat při otevírání areálu citlivě,“ poznamenal Vokřál.

Tradice BVV sahá do roku 1928, Messe Düsseldorf má většinu 17 let
Veletrhy Brno, a.s.

——————-

Vznik: listopad 1999

Sídlo: Brno, Výstaviště 1

Internetové stránky: www.bvv.cz

Předmět podnikání: pořádání veletrhů a výstav ve vlastním výstavním areálu a poskytování veletržních služeb.

Dosavadní akcionáři: 61 procent Messe Düsseldorf GmbH; 34 procent Statutární město Brno; pět procent drobní akcionáři

Vedení: Jiří Kuliš (generální ředitel)

Počet zaměstnanců: 270 (2014)

Hospodářské výsledky: obrat z obchodní činnosti dosáhl v roce 2014 908,5 milionu korun, zisk po zdanění meziročně klesl o více než třetinu na 27,6 milionu korun (pokles zisku způsobil fakt, že firma loni neměla mimořádné příjmy z prodeje majetku, kterými si k zisku pomáhala v předchozích letech, v roce 2014 tak poprvé dosáhla zisku jen díky příjmům z provozní činnosti)

Historie:

- O výstavbě mezinárodního výstaviště rozhodli brněnští radní v roce 1923. Stavba započala o čtyři roky později a 26. května 1928 bylo výstaviště slavnostně otevřeno.

- V roce 1960 se majitelem výstaviště stal podnik zahraničního obchodu Brněnské veletrhy a výstavy. O 31 let později byla společnost privatizována.

- V červnu 1998 firma získala nového majoritního akcionáře, německou veletržní společnost Messe Düsseldorf. Od roku 2001 je oficiální název společnosti Veletrhy Brno, a.s. Zkratka BVV z původního firemního názvu Brněnské veletrhy a výstavy je nadále používána jako zkrácený název společnosti.

- Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) se koncem října dohodl s Messe Düsseldorf na koupi 61 procent akcií Veletrhů Brno, za které město zaplatí 8,3 milionu eur (225 mil. Kč). Další částí ceny je podřízená půjčka 13,7 milionu eur (370 mil. Kč), kterou musí splatit Veletrhy německému vlastníkovi. Radní obchod schválili 27. října, zastupitelé pak dnes.

Ostatní:

- S čistou výstavní plochou 130.000 metrů čtverečních je brněnské výstaviště podle tvrzení jeho majitelů 23. největším výstavištěm světa. K nejmodernějším objektům na výstavišti patří pavilon P otevřený v červnu 2009 s čistou výstavní plochou přes 10.000 metrů čtverečních.

- V roce 2014 se na výstavišti konalo 39 samostatných auditovaných projektů. Jedním z nevýznamnějších veletrhů pořádaných BVV je MSV - mezinárodní strojírenský veletrh.

- Výstaviště loni navštívilo skoro 734.000 lidí včetně účastníků hostujících akcí.

- Celkově se loni na veletrzích pořádaných Veletrhy Brno představilo více než 4800 vystavovatelů a dalších více než 2200 zastoupených firem ze 60 zemí světa.

- Společnost má deset dceřiných společností s majetkovým podílem větším než 20 procent, z toho pět vlastní stoprocentně (Expo Restaurace, a.s., BVV Fair Travel, s.r.o., BVV, s.r.o., Vlečka BVV, s.r.o., Vystavki Brno ooo).
Messe Düsseldorf:

—————–

- Firma vznikla v roce 1947 pod názvem NOWEA a v současnosti se řadí podle výše obratu mezi deset největších veletržních společností na světě.

- Majoritním vlastníkem je město Düsseldorf, které kontroluje více než padesát procent akcií.

- Má 1200 zaměstnanců po celém světě a disponuje výstavní plochou o rozloze 306.000 metrů čtverečních.

- Každoročně pořádá přes čtyřicet veletrhů ve výstavních prostorách v Düsseldorfu. V roce 1993 firma hostila v jedné ze svých hal finále tenisového Davis Cupu.

- K největším akcím, které Messe Düsseldorf pořádá, patří obuvnický veletrh GDS a farmaceutický a zdravotnický veletrh Medica.

- V loňském roce firma dosáhla celkového obratu 411,5 milionů eur (11,1 miliardy Kč), v roce 2013 to bylo 323 miliard (8,8 miliardy korun).

- Messe Düsseldorf s BVV spolupracují od 70. let. Majoritním akcionářem BVV se firma stala v roce 1998. První informace německého vlastníka, že se chce svého podílu zbavit, se objevily již před třemi lety.