Bude německá policie zasahovat v českém Chebu? Policisté z obou zemí mohou za hranice

Německá pohraniční policie

Německá pohraniční policie Zdroj: ČTK

Elektrický Volkswagen Golf ve službách policie
Německá policie
německá policie, ilustrační foto
Německá policie, ilustrační obrázek
německá policie
13
Fotogalerie

Němečtí i čeští policisté mohou od soboty zasahovat až deset kilometrů za společnou hranicí. Umožňuje to smlouva o policejní spolupráci, která dnešní půlnocí nabývá účinnosti. Politici obou zemí si od ní slibují snazší boj proti drogové kriminalitě nebo krádežím aut. Usnadnit by měla i spolupráci v otázce migrace.

"Díky nové smlouvě dostane již tak dobře fungující policejní spolupráce mezi Českem a Německem nový a lepší základ. To přispěje k ještě účinnějšímu boji proti přeshraniční kriminalitě, zejména v regionech bezprostředně u hranic," je přesvědčen německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. "Přeshraniční spolupráce je nutným krokem pro to, aby bylo možné postavit se krádežím, obchodu s drogami a celním deliktům," uvedl také v prohlášení.

Podobně to vidí český ministr vnitra Milan Chovanec, který tento týden se svým německým kolegou o smlouvě jednal. "Česko-německá smlouva by měla pomáhat prioritně ve třech oblastech kriminality. Jednou oblastí je drogová kriminalita, druhou migrace a třetí krádeže a převoz aut," řekl Chovanec.

Hlavním prostředkem, který by k lepšímu potírání kriminality měl vést, je možnost zásahů na druhé straně hranice. Česko-německá smlouva umožňuje rychlý operativní zákrok na území sousedního státu bez předchozího souhlasu druhé strany v případě naléhavé potřeby, například bezprostředního ohrožení života.

Takový zásah bude možný v pásmu do deseti kilometrů od společné hranice. Němečtí policisté tak budou moci pachatele pronásledovat třeba až do Chebu, Aše, Františkových Lázní nebo k okraji Děčína. Čeští policisté se zase při zásahu mohou dostat třeba do Cvikova, Bad Schandau nebo na okraj Hofu.

Policisté, kteří mají povinnost být snadno rozpoznatelní, musí v případě zásahu za společnou hranicí bez zbytečného odkladu informovat druhou stranu. Na jejím území mohou působit jen tak dlouho, dokud druhý stát zásah nepřevezme.

Smlouva počítá také se společnými hlídkami a upravuje výměnu informací, spolupráci při ochraně svědků nebo možnost průjezdu přes území druhého státu při cestě k zásahu na vlastním území a také zjednodušuje schvalování pronásledování podezřelých výhradně technickými prostředky. Nově smlouva zahrnuje i spolupráci v oblasti přestupků; předchozí dohody se vztahovaly pouze na trestné činy a ochranu hranic.

Česko-německá smlouva o policejní spolupráci byla podepsána 28. dubna 2015 v Praze a navazuje na předchozí dohody z 2. února 2000 a 20. dubna 1959.

Česko by do budoucna chtělo podobnou smlouvu uzavřít také s Polskem. "My teď připravujeme novelizaci česko-polské smlouvy, která je z roku 2002, takže bychom chtěli, aby v tom trojmezí, tedy Polska, Česka a Německa, byly možnosti všech policejních sborů shodné," řekl ČTK Chovanec. Německo už podle něj podobnou smlouvu s Polskem má.