Bývalého šéfa OP Prostějov čeká další soud, nyní kvůli pronájmu prodejen

František Tuhý

František Tuhý Zdroj: ctk

Bývalý generální ředitel zkrachovalé společnosti OP (Oděvní podnik) Prostějov František Tuhý půjde opět před soud. Podle žalobců šel údajně na ruku své dceři a zeťovi při pronájmech podnikových prodejen v Prostějově a z textilky tak zmizelo přes deset milionů korun. Tuhý přitom v úterý již v Brně dostal nepravomocně pět let vězení za zpronevěru.

Nejnovější případ se podle listu týká pronájmů podnikových prodejen v Prostějově z let 2004 až 2009. V nich kromě Tuhého údajně figurují i jeho dcera a zeť a kdy prý z podniku odteklo dalších více než deset milionů korun. Státní zastupitelství na Tuhého podalo obžalobu pro porušení povinnosti při správě cizího majetku, hrozí mu až osm let vězení. „Obžaloba byla podána. Termín procesu zatím není nařízen,“ potvrdil pro olomouckou přílohu deníku Dnes prostějovský státní zástupce Jaroslav Miklenda. Škoda je podle něj 10,6 milionu korun.

Podle listu Tuhý pro podnikovou prodejnu v srpnu roku 2004 jako šéf představenstva OP údajně pronajal obchod v Plumlovské ulici v Prostějově. Dům patřil jeho dceři a zeťovi. Podle žalobců však sjednané nájemné bylo pro OP krajně nevýhodné, a Tuhý navíc nájemní smlouvu se svými nejbližšími příbuznými uzavřel bez vědomí kohokoliv dalšího z vedení firmy.

Policie si nechala zpracovat odborné vyjádření, ze kterého vyplynulo, že obvyklé nájemné bylo v tuto dobu v Prostějově něco přes 80 tisíc korun, po několik měsíců však Tuhého příbuzní inkasovali od OP i čtvrt milionu.

Problematický outlet

Ve druhé části obžaloby jde o outlet v Žeranovské ulici v Prostějově a o léta 2007 až 2009. Budova původně patřila textilce, Tuhý ji jako šéf představenstva prodal dceři a zeťovi a vzápětí si od nich OP prostory pronajal zpět. Nájemné bylo stejně jako v první prodejně deset procent z obratu. Žalobci jsou přesvědčeni, že smyslem transakce nebyl prospěch OP, ale Tuhého dcery a zetě. Sám Tuhý podle listu obvinění odmítá.

Tuhý byl v Brně odsouzen proto, že si v době, kdy se OP potýkal s hospodářskými problémy, vyplatil odměny 26,3 milionu korun, ačkoliv o nich měla podle soudu rozhodnout valná hromada firmy, která jej do funkce ředitele jmenovala. Bývalý ředitel se proti rozsudku odvolá.

V dobách, kdy podnik provozoval pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí. Okolnosti krachu OP Prostějov prověřují policisté z olomoucké krajské hospodářské kriminálky. Loni v červnu obvinili pět bývalých členů vedení podniku z předlužení firmy. Hrozí jim tři roky vězení.

Hlavní areál OP v Prostějově koupila firma Astria Group, jejíž majitelé se rozhodli budovy oděvního podniku zbourat. Šest výrobních hal OP poslala v létě k zemi tuna dynamitu. Prostějov tak přišel o dominantu průmyslové části města, nad níž se šestipatrové budovy podniku tyčily několik desítek let. Na části pozemků v areálu bude postavena výstavní hala a zbývající parcely chce Astria Group nabídnout investorům.