Část obchodních řetězců spustila povinné testování. Doma i na pracovišti

Prodejna řetězce Albert

Prodejna řetězce Albert Zdroj: Albert

Logo retězce Globus
Prodejna řetězce Kaufland
3
Fotogalerie

Přístup k povinnému testování se u potravinářských řetězců a dalších velkých prodejců liší. Někteří spoléhají na samotestovací sady, jiní plánují samotesty kombinovat s antigenním testováním pod dohledem lékaře. V některých firmách nečekali až vláda rozhodne o povinném testování a začali s ním už před časem. 

Síť supermarketů Albert, která má 17 tisíc zaměstnanců, je zatím testovala jen v nejzasaženějších regionech.Nyní se připravuje na plošné testování v prodejnách i distribučních centrech.

„Jednáme s doporučenými dodavateli, abychom zasmluvnili a nakoupili dostatečné množství schválených testů. Pro naši potřebu to znamená desítky tisíc testů na měsíc. Jednotky tisíc pak využijeme pro pracovníky, kteří musejí přerušit práci v režimu home office a přijít do kanceláři například podepsat smlouvy nebo udržovat IT systémy,“ uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Zaměstnanci řetězce Kaufland, který v provozech pracuje asi patnáct tisíc, se budou moci nechat otestovat u praktického lékaře i pomocí samotestů poskytnutých firmou, řekla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Globus pro své pracovníky objednal samotestovacím sady.Zaměstnává pět tisíc lidí, tři čtvrtina z nich docházejí na směny do hypermarketů.S testováním společnost podle mluvčí Lutfii Volfové začne hned, jakmile bude mít k dispozici první várku objednaných testů.

„V souladu s nařízením vlády plánujeme testování jednou za týden u každého zaměstnance, který dochází do zaměstnání. Testy budou probíhat formou hromadného sebetestování přímo na pracovišti,“ uvedla Volfová.

Internetový prodejce Amazon zaměstnávající čtyři tisíce pracovníků jim ode dneška nabízí testování v distribučním centru v Dobrovízi. Stará se o ně externí poskytovatel zdravotních služeb.Testování bude firma kombinovat se samotesty, ale i ty se uskuteční pod dohledem zdravotníka, řekla PR manažerka společnosti Miroslava Jozová.

Pravidelné testování zaměstnanců prostřednictvím mobilního odběrového týmu už před několika týdny zavedla CK Čedok. „Již od začátku pandemie dodržujeme hygienická opatření nad rámec povinností, nečekáme na plošné zavádění protipandemických pravidel naší vládou,“ doplnila mluvčí CK Eva Němečková.

Firmy nad 250 zaměstnanců by dnes měly začít s jejich testováním, pracovníci mají povinnost se mu podrobit. Testy musejí mít velké podniky u všech lidí hotové do 12. března. Společnosti s 50 až 249 zaměstnanci budou muset s testováním začít v pátek a dokončit je nejpozději 15. března.

Testy jsou pro zaměstnance povinné jednou týdně. Testování není závazné pro zaměstnance pracující z domu. Podle ministerstva průmyslu a obchodu se zatím nevztahuje na příspěvkové, veřejné či veřejnoprávní instituce.