Cena za bezpečnost: migrační krize už stála Česko stamiliony

První nasazení Evropské pohraniční stráže

První nasazení Evropské pohraniční stráže Zdroj: Reuters

Policejní Huyndai ix35
První nasazení Evropské pohraniční stráže
První nasazení Evropské pohraniční stráže
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
31
Fotogalerie

Sobotkova vláda zvyšuje v souvislosti s migrací a terorismem rozpočty vnitra, obrany a tajných služeb. Posílit o tisíce lidí má policie i vojsko, nakupuje se nová technika.

I když téma migrace už nerezonuje ve společnosti tak silně jako loni, pro část politiků je stále přitažlivé. Jde především o prezidenta Miloše Zemana, šéfa ANO Andreje Babiše a opoziční ODS. Sbírat body se daří i ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), jehož rezort odpovídá za vnitřní bezpečnost země.

Sobotkova vláda zvyšuje výdaje na policii, armádu a tajné služby. Dohromady si jen letos polepšily o více než o deset miliard korun. Chovanec na příští rok ještě žádal 1,1 miliardy na migraci a posílení počtu strážců pořádku, nakonec dostal 420 milionů. Například odbor azylové a migrační politiky měl před rokem k dispozici 100 milionů, letos už 190 milionů.

„Prostředky slouží mimo jiné na prevenci velkých migračních pohybů, na program humanitárních evakuací zdravotně postižených lidí, pro podporu uprchlických populací ve třetích zemích a na státní integrační program pro azylanty,“ vypočítává Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Postupný nárůst rozpočtu rezortu má do konce dekády umožnit zvýšení počtu policistů o deset procent, konkrétně o čtyři tisíce mužů a žen. V souvislosti s migrací se prioritně rozšíří řady cizinecké policie, která chce přijmout 740 nových členů.

Personálně posílí kontroly ve vnitrozemí a pečlivěji budou prověřováni žadatelé o azyl. Další zaměstnance přijme Správa uprchlických zařízení. Minulý rok byla zprovozněna dvě nová zařízení pro zajištění cizinců ve Vyšních Lhotách a v Drahonicích, do prosince bude dokončeno další v Balkové. Od roku 2015 také probíhá postupná rekonstrukce objektů v Bělé-Jezové, které nyní slouží k ubytování rodin a žen. Správa podle mluvčího Kirila Christova investovala přes 20 milionů.

MigraceMigrace|E15

Stamiliony už Česko poslalo a ještě pošle do zahraničí. Jde o pomoc uprchlíkům v regionech jejich původu a podporu azylové a migrační infrastruktury v blízkovýchodních a afrických zemích. Loni rezort vnitra poskytl 100 milionů, letos 150 milionů. Se stejnou částkou počítá i napřesrok. Desítky milionů z veřejných peněz inkasovaly neziskové organizace.

Například snaha o integraci iráckých křesťanů však částečně ztroskotala. Nadační fond Generace 21 chtěl původně přivézt 153 Iráčanů. Nakonec jich přijelo 89, ale většina z nich si přesídlení rozmyslela a na vlastní náklady se vrátili do vlasti. V péči fondu je tak nyní 35 lidí.

Důraz klade vláda i na zabezpečení Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni. Na různá technická zařízení vyčlenila téměř 190 milionů. Nové vybavení za 70 milionů žádají i celníci. I oni pomáhají při zajištění vnitřní bezpečnosti v souvislosti s migrací a terorismem.

Policisté pomáhají i na Balkáně 

S bezpečnostními opatřeními proti migraci souvisí i vysílání českých policistů, kteří pomáhají chránit hranice Schengenu. Od konce minulého října, kdy odcestoval první padesátičlenný kontingent do Maďarska, se jich za rok vystřídalo v 13 misích přes 400. Čtyřikrát byli nasazeni ve Slovinsku a pětkrát v Makedonii, nedávno opět v Maďarsku. Nyní působí v Bulharsku a Řecku v rámci evropské agentury Frontex.

Před týdnem odjela další skupina do Srbska a Makedonie. Vyslání každého kontingentu stojí ministerstvo vnitra stovky tisíc až jednotky milionů korun. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého pomohou nově získané zkušenosti zvládat možné krizové situace.

„Evropa má v současné době zhoršené bezpečnostní klima způsobené nelegální migrací a teroristickými útoky, které probíhaly v některých státech Evropské unie. I česká policie se potřebuje na tyto nové hrozby připravovat,“ řekl.