Český průmysl v listopadu zpomalil, stavebnictví stagnovalo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průmyslová výroba v Česku v listopadu zpomalila meziroční růst na 4,8 procenta z 6,7 procent v říjnu. K růstu nadále nejvíc přispívá výroba motorových vozidel. V listopadu po říjnovém růstu stagnovalo i stavebnictví a to o 10,4 procenta. Inženýrské stavitelství rostlo, pozemní stavitelství naopak meziročně kleslo. Uvedl to Český statistický úřad. 

Průmyslová výroba v Česku byla po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 0,9 procenta. K meziročnímu růstu nadále nejvíc přispívá výroba motorových vozidel, která v listopadu stoupla o víc než desetinu.

Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce v listopadu meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Listopad 2018 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů v listopadu meziročně stoupla o 10,2 procenta. Téměř o polovinu se zvýšila výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, o téměř 18 procent výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Produkce klesla v gumárenství a plastikářství, chemickém průmyslu a energetice.

Tržby v průmyslu v listopadu meziročně vzrostly o 9,1 procenta, z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily o víc než desetinu. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, stouply o 7,8 procenta.

Hodnota nových zakázek ve sledovaných odvětvích se zvýšila o 5,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 3,2 procenta, tuzemské nové zakázky stouply o 9,7 procenta. „K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba strojů a zařízení,“ uvedl ČSÚ. Nové zakázky ale klesly ve výrobě motorových vozidel.

„Další vývoj průmyslové výroby v Česku bude do značné míry záviset na vnějších faktorech. V prvé řadě na tom, zda bude v roce 2019 eskalovat napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou, ale také mezi USA a EU. Stále nelze vyloučit možnost, že by Trumpova administrativa zavedla cla na evropské automobilky,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Zaměstnanců v podnicích s 50 a více pracovníky v listopadu přibylo o 0,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,1 procenta na 39 362 korun.

Po říjnovém růstu o 10,4 procenta meziročně stagnovala i stavební výroba v Česku. Zatímco produkce v inženýrském stavitelství v listopadu vrostla o 1,5 procenta, v pozemním stavitelství naopak meziročně klesla o 0,7 procenta.

Loňský listopad měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Po očištění o tento vliv kleslo stavebnictví meziročně o 1,3 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce nižší o 3,6 procenta.

Počet zahájených bytů v listopadu meziročně stoupl o 14,2 procenta na 2962. Zatímco v rodinných domech byl počet zahájených bytů nižší, v bytových domech rostl více než dvojnásobně.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v listopadu meziročně zvýšil o 0,6 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 6,4 procenta na 44 040 korun.

„Listopadový výkon tuzemského stavebnictví přináší rozčarování. Je to fiasko,“ řekl k výsledkům ekonom Lukáš Kovanda. „Zatímco některé odhady předpokládaly růst až kolem desíti procent, realitou je stagnace. Stavebnictví jako celek podalo nejhorší výkon od začátku roku 2017. Pozemní stavitelství se v meziročním pohledu dokonce meziročně poprvé od roku 2016 propadlo,“ doplnil.

Podle něj jde však o přechodný výkyv. „Stavebnictví by výrazněji mělo zpomalit až v letošním roce, do značné míry kvůli efektu poměrně vysoké srovnávací základny roku 2018,“ uvedl Kovanda. 

Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška růst za celý loňský rok pravděpodobně nepřekročí osm procent, i tak by ovšem mohl být z hlediska dynamiky růstu nejúspěšnější od roku 2004. „Vývoj zakázek signalizuje do budoucna růst, který ovšem nebude závratně rychlý. Bytová výstavba zřejmě směřuje ke stagnaci, povolení u nebytových budov vypadá nadějněji také díky solidnímu přílivu v listopadu. Růst v příštím roce by měly zajistit především inženýrské stavby, financované z veřejných prostředků. Limitem růstu může být nedostatek pracovníků, ale také finance,“ dodal Sobíšek.

Nový prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Jiří Nouza řekl, že není potřeba z jednoměsíčního zastavení vyvozovat závěry o signálu stagnace. „Výsledek je nezměněný jako v listopadu před rokem, který byl velmi dobrý. Nejpodstatnější je však konstatování, že zadané i vypsané veřejné zakázky překračují výrazně loňské hodnoty, a to je příslibem pro stavební firmy i pro rok 2019,“ podotkl Nouza.