Český tendr na léčební konopí byl vyhlášen. Má však mouchy

Sušina marihuany

Sušina marihuany Zdroj: CC: r0bz/flickr

Státní ústav pro kontrolu léčiv hledá pěstitele české marihuany. Zakázku pro firmy, které by chtěly pěstovat a dodávat do lékáren léčebné konopí, vyhlásil v pátek. Zájem prý mají desítky firem. Přihlásit se mohou do 11. července.

„Předmětem veřejné zakázky je dodávka konopí pro léčebné použití vypěstovaného, sklizeného, usušeného, primárně zpracovaného a skladovaného v souladu s právními předpisy a podmínkami uvedenými v zadávací dokumentaci,“ uvádí se v zadání tendru.

Pozitivní, ale s mouchami. Tak jej označují čeští pěstitelé marihuany. Pro firmy je to příležitost, jak se legálně věnovat tomu, co jiní dělají nelegálně skrytě a v tichosti. Problémem jsou však podmínky, které stát pro tendr nastavil. Zejména cena – 300 korun za gram – úspěch nového zákona ohrožuje.

Marihuana má sloužit jako doplňkové léčivo pro pacienty s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Problémem je, že právě lidé s těmito nemocemi mají hluboko do kapes. Třeba pacienti podstupující léčbu HIV platí za léky desetitisíce korun měsíčně. Pojišťovna jim je hradí jen částečně, nebo vůbec. Vzhledem ke své diagnóze navíc mají problém vydělávat. Na legální konopí jim prostě nezbudou peníze.

konopná lékárnakonopná lékárna | CTK/Fotobanka CTK/Sojka Libor

„Určitě si nebudou marihuanu s lékáren kupovat. Nemají na to,“ řekl Július Szabó, tajemník České společnosti AIDS. S tím souhlasí i Luboš Olejár, prezident Svazu pacientů České republiky. Aby byla možnost nákupu marihuany z lékáren reálná, cena by musela podle Olejáre být minimálně poloviční.

Neprodal se ani gram marihuany

Kromě pěstitelů mohou od začátku letošního dubna dodávat konopí do lékáren také společnosti, které ho dovezou z Nizozemska. I když první dodávky do Česka přišly, dosud se neprodal ani gram marihuany. Objevil se totiž problém s nefunkčním registrem receptů.

Lékaři jednoduše nedokážou předepsat léčebnou marihuanu. Nedovoluje jim to elektronický systém, jehož použití je při předepsání speciálních léčiv nutné. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je za to zodpovědné předešlé vedení ústavu.

Zbavování se odpovědnosti

„Bývalé vedení vybudovalo registr jako součást centrálního úložiště, což je v rozporu se zákonem o léčivech,“ tvrdí ve vyjádření Státní ústav pro kontrolu léčiv. Po nástupu nového ředitele Zdeňka Blahuty úřad spustil audit činnosti bývalého vedení.

Podle ústavu pro kontrolu léčiv si ředitel Zdeněk Blahuta uvědomuje, že stávající situace, kdy je registr nefunkční, může zkomplikovat dostupnost léčebného konopí pro české pacienty.

Nejasné řešení

„Ústav intenzivně jedná s dodavateli o narovnání vztahů a o možnosti co nejrychlejšího spuštění registru. Přestože jde tato situace na vrub bývalého vedení, považuji za svou povinnost vše uvést v co možná nejkratším termínu do souladu s právními předpisy,“ uvádí šéf ústavu Zdeněk Blahuta.

Konkrétní termín nápravy ale nezná. Neřeší ani otázku přehnané ceny. Klíčový tendr pro český „grow“ byznys a těžce nemocné pacienty tak může v konečném důsledku skončit neúspěchem.