Charity již rozdělují stovky milionů. Postižení tornádem dostanou peníze do pár dnů

Pomoc při odstraňování škod po tornádu na jižní Moravě

Pomoc při odstraňování škod po tornádu na jižní Moravě Zdroj: ČTK Deml Ondřej

Pomoc při odstraňování škod po tornádu na jižní Moravě
Pomoc při odstraňování škod po tornádu na jižní Moravě
Pomoc při odstraňování škod po tornádu na jižní Moravě
Pomoc při odstraňování škod po tornádu na jižní Moravě
Pomoc při odstraňování škod po tornádu na jižní Moravě
13
Fotogalerie

Pouhých pár dní po čtvrtečním tornádu na jižní Moravě leží na účtech humanitárních a charitativních organizací stovky milionů korun od desítek tisíců dárců. Neziskové subjekty spolupracují na rozdělování, aby postižení dostali peníze rychle, dary se nepřekrývaly a nebyly zvýhodněny některé lokality. První mají dostat peníze na obnovu domovů nejpotřebnější, například senioři a nemocní. Část prostředků zamíří také na Lounsko, kde silná bouře minulý týden ničila domy.

Jihomoravský kraj vypočetl, že tornádo v zasažených obcích napáchalo škody za patnáct miliard korun. Účet nemusí být konečný, další škody kromě toho hlásí Lounsko. Finanční sbírky na pomoc strádajícím vyhlásila velice rychle řada subjektů, do pondělního rána lidé a firmy poslali na pomoc přes 700 milionů korun.

Mezi nejvýraznější zprostředkovatele pomoci patří Člověk v tísni, který v pondělí ráno hlásil přes devadesát milionů takto vybraných korun. Organizace o víkendu mapovala terén, zavážela plachty, kolečka, hřebíky a další materiální pomoc do skladů v obcích. Na místě bude působit její stálý tým.

„Ve spolupráci s Charitou, Červeným křížem, Diakonií a s Adrou jsme obešli všechny domácnosti zasažené tornádem. Spolu s hasiči a policisty jsme zjišťovali, čeho je na místě nedostatek a jak můžeme pomoci,“ uvedl podle vyjádření organizace na webu vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.

Organizace se podle něj shodly, že první finanční příspěvek by měl být rychlý a plošný. Později bude čas na vyhodnocení pomoci od státu, výplaty pojišťoven a zvýšení darů nejpotřebnějším domácnostem.

Jako jedna z prvních vyhlásila sbírku Diecézní charita Brno, během pondělí se příspěvky na jejím dárcovském účtu vyšplhaly ke dvěma stovkám milionů korun.

„Výtěžek ze sbírky bude charita rozdělovat tak, aby lidé mohli obnovovat své domovy a vrátili se k životu před katastrofou. Prioritně chce pamatovat na nejpotřebnější, jako jsou senioři, rodiny s více dětmi, nemocní nebo samoživitelé,“ sdělila mluvčí Simona Císařová. Zdůraznila, že pomoc postiženým musí být dlouhodobá, tedy i po poklesu mediálního zájmu o přírodní katastrofu.

Humanitární organizace Adra zatím vybrala přes 26 milionů korun. „Pokud se dnes potvrdí předběžné domluvy, od zítřka budeme uzavírat smlouvy s lidmi na první část pomoci ve výši až sto tisíc korun. Peníze chceme poslat co nejdříve, ideálně do konce týdne,“ tvrdí mluvčí Karolina Emanuelová. Podle ní jsou jednotlivé organizace v každodenním kontaktu a dnes odpoledne se sešly na velké koordinační schůzce.

Téměř 170 milionů korun za účelem likvidace škod shromáždila Nadace Via. Prostředky bude rozdělovat v několika krocích. Okamžitě uvolňuje dvacet milionů pro akutní pomoc ve spolupráci s krizovým štábem a krajem.

„Od pátku koordinujeme pomoc s dalšími neziskovkami, které na místě mapují situaci a potřeby místních. Po dnešní odpolední společné schůzce spustíme rozdělení finančních prostředků přímo lidem v zasažené oblasti,“ uvedla manažerka komunikace nadace Hana Sedláková. Doufá, že peníze se dostanou k lidem v řádech dnů. V další fázi plánuje Via podpořit iniciativy a projekty, které vrátí život do zasažených obcí.

Velikost darů do sbírek je přitom různorodá, od stovek korun až po miliony, záleží také na tom, zda je poskytují jednotlivci či firmy. Sedláková z Nadace Via podotýká, že celkový objem vybraných prostředků je velice překvapil. „Jde určitě o rekordy v historii české filantropie,“ domnívá se.

„K rychlosti jistě také přispěl technologický posun, kdy například platforma Darujme.cz umožňuje založit dobročinnou sbírku za třicet minut a dárci mohou přispět online na dobrou věc během pár minut,“ dodává Sedláková.

Emanuelová z Adry připomíná, že mezi poslední takto velké sbírky patřila ta po povodních v roce 2002, kdy organizace vybrala téměř čtyřicet milionů korun. V mezinárodním kontextu pak vyvolalo výjimečnou vlnu solidarity tsunami v roce 2004, tehdy se na účtu Adry podařilo shromáždit přes 120 milionů.

„Doba tedy nemění solidaritu k lidem postiženým katastrofami, ale jen způsob přispění,“ konstatovala Emanuelová s tím, že dříve populární DMS bylo vytlačeno online dárcovstvím, které umožňuje kontakty s donátory.

Humanitární organizace zdůrazňují, že z veškerých vybraných prostředků musí jít přinejmenším 95 procent na přímou pomoc, pět procent může být využito na organizační zajištění. Budou se však snažit, aby se k potřebným dostalo maximum vybraných prostředků.