Chystám zvýšení podpory nezaměstnaných, potvrdila Maláčová

Jenom na dávky v nezaměstnanosti se předloni vydalo takřka 8 miliard korun.

Jenom na dávky v nezaměstnanosti se předloni vydalo takřka 8 miliard korun. Zdroj: Foto: Profimedia.cz

Česko má nízkou nezaměstnanost (ilustrační foto)
Maláčová o koronaviru: Boj proti propouštění a rostoucí nezaměstnanosti. Firmám pomůže Antivirus
Podle Maláčové nezaměstnanost v Česku za poslední měsíc nestoupla
4
Fotogalerie

Pokud by kvůli krizi způsobené koronavirem výrazně vzrostl počet lidí bez práce, je šéfka rezortu praáce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) připravena zvýšit podporu v nezaměstnanosti. Řekla to už v pondělí deníku E15, nyní záměr potvrdila v diskusním pořadu Partie.

Na výši podpor poukazovaly v posledních týdnech odbory. Podle nich jsou částky nízké. „Když si uvědomíme, za kolik peněz má přežít český nezaměstnaný, je to opravdu velmi vážné. Například v Dánsku se podpora po určitou dobu rovná dosavadní mzdě,“ uvedl předseda Českomoravské komfederace odborových svazů Josef Středula. 

Ministryně a místopředsedkyně sociální demokracie Maláčová s ním souhlasí. "Vidím prostor pro navýšení podpory v nezaměstnanosti, pokud nezaměstnanost stoupne skokově," řekla Maláčová v televizi.

„Navýšení podpory máme připravené a až bude potřeba, rozjedeme to. Nejhorší je, že stále nevíme, co přesně nastane,“ řekla ujž před několika dny E15. „Všechny návrhy nám oponují ekonomové z Ústředního krizového štábu,“ dodala.

Podpora v nezaměstnanosti se lidem do 50 let vyplácí za určitých podmínek pět měsíců, lidem od 50 do 55 let osm měsíců a lidem nad 55 let 11 měsíců. Částka se u zaměstnanců stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku za poslední dva roky, u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) z vyměřovacího základu.

První dva měsíce se vyplácí 65 procent, další dva měsíce 50 procent a ve zbytku času 45 procent. Pokud člověk odejde z práce bez vážného důvodu sám, nebo "na dohodu", dostává 45 procent. Odbory nastavení dlouhodobě kritizují. Na výši částek začaly poukazovat znovu před pár týdny kvůli koronavirové krizi.

V únoru a v březnu dosahovala nezaměstnanost v Česku tří procent. Ministerstvo práce podle dosavadního vývoje očekává, že by se za duben mohla zvednout na 3,4 procenta. Ministryně řekla, že by mohlo přibýt kolem 41 tisíc nových uchazečů o místa. V březnu jich bylo 35,7 tisíce. Před měsíce úřady evidovaly celkem 225,7 tisíce zájemců o práci.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek nevidí vývoj optimisticky. Míní, že na konci roku se bude nezaměstnanost pohybovat mezi osmi a deseti procenty. Podle ekonomů se dá očekávat výrazné zhoršení kvůli dopadům koronavirové nákazy.

Ministerstvo práce v podkladech ke kurzarbeitovému programu Antivirus uvedlo, že očekává případné zvýšení nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Pohybovala by se tedy kolem osmi procent.

Ekonomické dopady budou podle resortu záviset na tom, kolik lidí skutečně bude bez práce a na jak dlouho. Při půlročním navýšení nezaměstnanosti o pět procentních bodů by státní rozpočet na daních, odvodech a vyplacených podporách přišel o 44 miliard korun, spočítalo ministerstvo.