ČSSD se chytá stébla, chce propojit roztříštěnou levici. Láká i odbory

Jan Hamáček - ministr vnitra

Jan Hamáček - ministr vnitra Zdroj: Vacková Anna

Jan Hamáček - první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR
Lidový dům v Praze.
Jana Maláčová
Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)
5
Fotogalerie

Pud sebezáchovy velí menším stranám spojovat se před říjnovým soubojem o Poslaneckou sněmovnu buď s většími partnery, nebo mezi sebou. V obtížnější situaci než opoziční ODS a Pirátská strana, které uzavřely svazky s lidovci a TOP 09, respektive se Starosty a nezávislými, je vládní ČSSD. I proto že balancuje kolem pětiprocentního zisku. Dřívějšímu levicovému hegemonovi nezbývá než spolupracovat s formacemi, které nejsou zastoupeny v dolní komoře parlamentu, či s odbory.

Sociální demokracie chce vytvořit třetí levicový blok, který by hnutí ANO odlákal část sympatizantů. Ve hře jsou námluvy například se Stranou zelených a s Českomoravskou konfederací odborových svazů.

„Musíme se více otevřít. Cílem je získat tváře, které budou prezentovat novou středolevou politiku a nabídnou Česku a jeho občanům důvěryhodná témata,“ řekl deníku E15 místopředseda socialistů a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Cílem není integrovat roztříštěnou levici a zástupce zaměstnanců, ale propojit je a využít vzájemné synergie. To se naposledy povedlo v loňských krajských volbách práve se Stranou zelených na Zlínsku. Vícebarevná kandidátka pomohla i na Pardubicku Martinovi Netolickému, který obhájil post hejtmana. „Na jeho relativně dobrém výsledku se ukázalo, že ČSSD může uspět díky širšímu uskupení více stran,“ míní politolog Metropolitní univerzity v Praze Petr Just.

Oranžoví nabízejí společné kandidátky i teprve loni vzniklým uskupením, jako je Budoucnost a Levice. Jednat budou také s Idealisty, kteří se kdysi odštěpili od Mladých sociálních demokratů, a s občanskými spolky.

„Určitě se budeme bavit s těmi, kteří reprezentují moderní levicovou politiku a podporují pracující lidi nebo ekologická řešení,“ dodal Tomáš Petříček s tím, že například se zelenými má ČSSD řadu programových průniků.

Politolog Just potvrzuje, že obě strany k sobě mají blízko. Často postupují společně i v západní Evropě. „Jsem přesvědčen, že ČSSD dlouhodobě podceňovala potenciál spolupráce se Stranou zelených, dokonce ji v parlamentu kdysi brala jako konkurenci,“ uvedl.   

Spolupředsedkyně zelených Magdalena Davis je přesvědčena, že situace v Česku vyžaduje, aby se politické síly spojovaly. „Musíme nabídnout lepší alternativu, než je vláda Andreje Babiše,“ uvedla Davis. Partaj však prioritně stála o spojenectví s Piráty a se STAN. Námluvy definitivně skončily tento pátek, když rada dvojbloku nabídku odmítla.   

Sobotní sjezd zelených pověřil vedení jednáním s ČSSD, vznikne programová skupina obou stran. V úvahu přichází ještě spojení s hnutím Lidé PRO Mikuláše Mináře. Do předvolebního projektu půjdou zelení pouze tehdy, pokud bude jasně vyloučena spolupráce s ANO.

Místopředseda ČSSD Petříček vidí příležitost i ve spojenectví s odboráři. „Zcela přirozeným partnerem sociální demokracie je Českomoravská konfederace odborových svazů. Dobrou spolupráci máme se zástupci zaměstnanců ve zdravotnictví,“ podotkl Petříček.

Šéf ČMKOS Josef Středula se jednání nebrání. „Jestli chtějí sociální demokraté odbory oslovit, ať to udělají,“ reagoval. Středula nesouhlasí s názorem, že zástupci zaměstnanců nemohou usilovat o hlasy voličů. „Z principu jako odboráři nemůžeme být apolitičtí, musíme být ale nadstraničtí,“ dodal.

Naopak strana Levice, která se chystá na svoji první kandidaturu ve sněmovních volbách, se současnými parlamentními subjekty včetně ČSSD odmíta spolupracovat. „Nehodláme vládní strany jakkoliv podporovat, dokud neuznají své chyby a nezačnou pracovat na jejich odstranění. Budujeme alternativu, nechceme šplhat do poslaneckých křesel po zádech zdiskreditovaných stran,“ řekla tajemnice Levice Markéta Juřicová.

 

S kým chce sociální demokracie spolupracovat

Strana zelených

Kdysi vládní formace získala ve sněmovních volbách v roce 2017 pouze 1,46 procenta hlasů a nedosáhla na finanční příspěvek od státu. V loňských krajských volbách spolupracovala v některých regionech s ČSSD. Stranu na principu spolupředsednictví řídí Magdalena Davis a Michal Berg.

Budoucnost

Levicové hnutí bylo založeno v květnu 2020, spolupředsedají mu Petra Jelínková a Filip Hausknecht. Oba dříve působili ve Straně zelených. V loňských senátních volbách Budoucnost podporovala kandidáty sociální demokracie Jiřího Dienstbiera a Michala Šmardu. 

Idealisté

Spolek zahájil činnost v roce 2010 po vzniku koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu. Jeho členové byli do té doby součástí Mladých sociálních demokratů. Idealisté se dostali do povědomí v roce 2013. Po takzvaném lánském puči iniciovali demonstrace na podporu Bohuslava Sobotky. 

Levice

Strana založená v únoru 2020 vznikla sloučením občanské iniciativy Skutečná levice s mimoparlamentní Stranou demokratického socialismu. Uskupení Levice, které mimo jiné posazuje postkapitalistickou transformaci Evropské unie, spolupředsedají Andrej Bóna a Vojtěch Roček.

Českomoravská konfederace odborových svazů

Propojuje na tři desítky odborových svazů vytvořených zpravidla na základě profesní příslušnosti a sdružuje přes 300 tisíc zaměstnanců. K nárůstu zájmu přispěla kampaň Konec levné práce, kterou ČMKOS zahájila s důrazem na sociální sítě a marketing v roce 2015.