Dalík chtěl obří sumu, neuspěl kvůli etice protistrany, tvrdí NSZ

Marek Dalík při nástupu do věznice

Marek Dalík při nástupu do věznice Zdroj: CTK

Lobbista Marek Dalík se podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) v kauze Pandur snažil sofistikovaným způsobem vylákat částku, která téměř stonásobně převyšuje prospěch velkého rozsahu, jak jej definuje trestní zákoník. Neuspěl jen kvůli etickému jednání protistrany a poškodil reputaci Česka v zahraničí, stojí v dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana. Okolnosti tak podle Zemana znemožňují uložení trestu pod hranicí zákonné trestní sazby.

Městský soud v Praze uložil Dalíkovi za pomoc k přijímání úplatku pět let vězení. Kauza souvisí s nákupem vozidel Pandur pro českou armádu. Vrchní soud v Praze čin překvalifikoval na pokus o podvod a vyměřil Dalíkovi čtyři roky, ačkoli rozpětí pro daný paragraf činí pět až deset let. Zeman s tím nesouhlasí, podal proto dovolání, stejně jako Dalík, který už je ve výkonu trestu. Vinu popírá. Kauzou se musí zabývat Nejvyšší soud.

Vrchní soud mimořádné snížení trestu vysvětlil například tím, že Dalík dosud vedl řádný život, a také tím, že zůstalo jen u pokusu o podvod. Dále zdůraznil, že si Dalík podle obžaloby sice řekl o astronomickou částku, téměř půl miliardy korun, avšak při podobně velkých obchodech jsou provize v tomto rozsahu běžné. Zeman s tímto argumentem nesouhlasí. Nešlo prý o provizi, ale kriminální jednání. „Obviněný se pouze snažil podvodným způsobem vylákat peníze,“ stojí v dovolání.

Ani skutečnost, že Dalík žádné peníze nakonec nedostal, není podle Zemana důvodem ke snížení trestu. “(…) ze svého pohledu učinil vše, co považoval za potřebné, aby finanční prostředky získal, a k dokonání činu nedošlo pouze v důsledku etického jednání jiných osob, které na jeho jednání nepřistoupily,“ napsali žalobci s poukazem na vysokou společenskou škodlivost činu.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud nakonec Dalíka poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. Lobbista vinu celou dobu popírá.