Další dvojministr. Hamáček povede vnitro i zahraničí, Zaorálek se ještě rozhoduje

Předseda ČSSD Jan Hamáček na on-line sjezdu strany obhájil, ve funkci bude pokračovat.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na on-line sjezdu strany obhájil, ve funkci bude pokračovat. Zdroj: ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček
Končící ministr zahraničí Tomáš Petříček
Jan Birke a Lubomír Zaorálek z ČSSD
Jan Birke (ČSSD)
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)
6
Fotogalerie

Po Janu Blatném nedobrovolně končí ve vládě během několika dnů další ministr. Z Černínského paláce odchází Tomáš Petříček (ČSSD), který prohrál na stranickém sjezdu boj o post předsedy s Janem Hamáčkem. Nový šéf strany ale zatím nedokázal přemluvit ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby se znovu stal šéfem diplomacie. Hamáček si proto k rezortu vnitra přibere i zahraničí, vedením rezortu ho již pověřil prezident Miloš Zeman. Petříček považuje své odvolání za politické rozhodnutí.

„Není to rozhodnutí premiéra, ani prezidenta, ale sociální demokracie a nově zvoleného vedení. Věřím tomu, že bude strana působit srozumitelněji,“ řekl Hamáček k odvolání Petříčka, který byl velkým kritikem vládní spolupráce s hnutím ANO. „Pozici jsem nabídl Lubomíru Zaorálkovi. Je to člověk, pod kterým by se na naší zahraniční politice nic nezměnilo a nijak by se nezměnil kurz české diplomacie,“ dodal s tím, že Zaorálek nabídku zatím nepřijal.

Hamáček podle svých slov věří tomu, že se Zaorálek o nabídce rozhodne rychle, až v řádu dnů dokončí některé projekty na rezortu kultury. „Do té doby, než se rozhodne, povedu rezort já,“ řekl Hamáček. V případě, že by Zaorálek pozici vzal, na kultuře by ho nahradil poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. Ten již avizoval, že by nabídku přijal.

Není to poprvé, kdy Hamáček povede dvě ministerstva. V roce 2018 vedl vnitro i zahraničí poté, co prezident odmítl jmenovat Miroslava Pocheho ministrem zahraničí. V současné vládě má dva rezorty na starosty také Karel Havlíček (za ANO), který vede rezorty průmyslu a dopravy.

Petříček se o svém odvolání dozvěděl v neděli večer na schůzce s Hamáčkem. „Předseda Hamáček mi nesdělil žádnou kritiku k mé práci. Vnímám, že je to politické rozhodnutí,“ řekl v pondělí dopoledne odcházející šéf diplomacie. 

„Není tajemstvím, že jsem dlouhodobě Pražskému hradu trnem v oku,“ poukázal Petříček na postoj prezidenta Miloše Zemana, který ministra často kritizoval. Politici se neshodovali v otázce dostavby Dukovan i třeba nákupu vakcín z Ruska a Číny.

„Odcházím se vztyčenou hlavou. Vždy jsem pevně držel prozápadní a proevropské směřování naší diplomacie,“ dodal. Nový ministr zahraničí bude mít podle Petříčka během posledního půl roku do voleb na starost dotáhnutí covidpasu, který má usnadnit cestování po Evropě.

Prezident Miloš Zeman, který na návrh premiéra členy kabinetu jmenuje a odvolává, v neděli řekl, že odvolání Petříčka nebude oddalovat, navrhne-li to Babiš. S Petříčkem měl dlouhodobé spory. V rozhovoru pro Blesk.cz prezident také prohlásil, že Birke by byl vynikajícím ministrem kultury.

Výměna ministrů ČSSD přichází po víkendovém sjezdu menší vládní strany, v níž Hamáček obhájil funkci, zatímco Petříček při volbě předsedy neuspěl. Už minulý týden skončil v Babišově menšinové vládě ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), kterého vystřídal Petr Arenberger. Hrad ani úřad vlády zatím neoznámily, kdy se avizované změny v kabinetu uskuteční.