Do Česka míří extrémní bouřky. Na Šluknovsku napršelo 100 litrů vody, řeky prudce stoupají

Video placeholde
Bouřky udeřily na Liberecký kraj (17.7.2021)
Bouřky udeřily na Liberecký kraj (17.7.2021)
Bouřky udeřily na Liberecký kraj (17.7.2021)
Bouřky udeřily na Liberecký kraj (17.7.2021)
Silné bouřky bičují Děčínsko (17.7.2021)
12
Fotogalerie

Na severu Čech hrozí večer extrémně silné bouřky provázené přívalovými srážkami a vzestupem hladin řek a potoků, varují meteorologové. Ve Šluknovském výběžku dnes napršelo místy přes 100 litrů vody na metr čtvereční a řeky tam prudce stoupají. Intenzivní déšť spojený většinou s velmi silnými bouřkami se může do nedělního rána vyskytovat ve východní polovině Čech a až do nedělního odpoledne na Moravě a ve Slezsku. Vyplývá to z aktualizovaného upozornění, které dnes vpodvečer vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Extrémní riziko silných bouřek hrozí v okresech Děčín, Rumburk a Varnsdorf do dnešních 21:00. Související výstraha před povodňovým ohrožením platí do nedělního poledne zejména pro okresy na severu Ústeckého a Libereckého kraje.

Varování před velmi silnými bouřkami a možným vzestupem hladin řek a potoků zejména v pohraničních okresech Čech a na severu Moravy vydali meteorologové už dnes dopoledne. Výstraha platí do nedělního rána v příhraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. V ohrožení je také východní část Vysočiny. Na celé Moravě a ve Slezsku platí varování před velmi silnými bouřkami až do nedělního odpoledne.

Bouřky již udeřily na Liberecký kraj:

"Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt," uvádějí meteorologové. Nebezpečí podle nich budou představovat i kroupy a blesky se silným větrem, který může lámat větve a vyvracet stromy. Lze proto očekávat problémy v dopravě a energetice.

Bouřky s o něco nižší intenzitou do nedělního rána hrozí i ve zbytku Čech. V přívalových deštích může místy spadnout kolem 40 litrů vody na metr čtvereční. Nárazový vítr může lámat větve a škody mohou napáchat i blesky a kroupy.

Důsledkem bouřek bude vzestup hladin potoků a řek. Povodí Lužické Nisy a Smědé jsou z předchozích bouřek už nyní nasycena a na případné srážky budou reagovat velmi intenzivně, varují meteorologové. Na horním toku Lužické Nisy nevylučují dosažení třetího, nejvyššího povodňového stupně.

Na první, tedy nejnižšího stupeň mohou do nedělního poledne vystoupat i další řeky a potoky na většině území Česka. Varování před vzestupem hladin neplatí pouze pro většinu Karlovarského a Jihomoravského kraje, dále pro jižní polovinu krajů Olomouckého a Zlínského a Svitavsko a Poličsko.