Exmanažeři Mostecké uhelné míří k českému k soudu. Stát měli připravit o více než tři miliardy

Mostecká uhelná společnost

Mostecká uhelná společnost Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Obžalovaný Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona, který začal 13. května projednávat obžalobu sedmi bývalých manažerů a majitelů Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obviněni z ovládnutí polostátních dolů koncem 90. let za peníze ukradené samotné firmě. První část procesu je plánována do 24. května, druhá od 10. června do 12. července.
Antonín Koláček, který je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), se dostavil 1. července k soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde začaly závěrečné řeči obžaloby a obhájců.
Marek Čmejla (uprostřed) odchází od soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde 15. května pokračoval proces s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti, kteří jsou obžalováni z praní špinavých peněz, podvodů a korupce. Soud nyní projednává případy jen přítomných obžalovaných Jiřího Diviše, Marka Čmejly a Petra Krause. Zbývající tři, kteří do Bellinzony nepřijeli, byli obesláni na 10. června.
4
Fotogalerie

Někdejší manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) podvedli Českou republiku, když při nákupu jejího podílu ve firmě záměrně zatajili, že předtím získali přes polovinu akcií MUS prostřednictvím jimi ovládaných společností. Tehdy měli podle obchodního zákoníku veřejně nabídnout odkup akcií. Manažeři ale záměrně čekali, až cena akcií klesne, a od státu tak jeho akcie získali mnohem levněji. ČR způsobili škodu nejméně 3,2 miliardy korun, tvrdí česká obžaloba.

Obžaloba viní manažery Antonína Koláčka, Jiřího Diviše, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Marka Čmejlu z toho, že uhelnou společnost vytunelovali. „Vymysleli a postupnými kroky realizovali plán, jehož cílem bylo ovládnout společnost MUS za její vlastní finanční prostředky,“ uvádí obžaloba.

Česko bylo menšinovým akcionářem MUS, drželo v ní 46 procent akcií. Manažeři společnosti vytvořili podle obžaloby složitou a záměrně nepřehlednou strukturu firem, aby zastřeli, že nejpozději od května 1998 vlastnili nebo měli kontrolu nad nadpoloviční většinou akcií MUS. Zatajili to i před ostatními akcionáři uhelné společnosti.

„V rozporu s obchodním zákoníkem neučinili ostatním akcionářům veřejný návrh smlouvy o koupi ostatních veřejně obchodovatelných akcií této společnosti v zákonné lhůtě 60 dnů od získání takové většiny,“ uvedl v obžalobě státní zástupce. Vzhledem k tomu, že přes 96 procent akcií v MUS drželi oni a stát, údajně manažeři správně předpokládali, že s akciemi se následně na trhu s cennými papíry bude obchodovat jen velmi málo a za nižší ceny, a že tedy pozdější nabídku na odkup akcií bude možné učinit rovněž za nižší cenu.

Prostřednictvím jimi ovládané firmy Investenergy pak státu nabídli odkup jeho akcií za 159 korun za kus, což tehdejší vláda Miloše Zemana akceptovala a v červenci 1999 prodej schválila. „Vytvořili situaci, kdy se nabídka jevila vládě ČR jako relativně výhodná,“ tvrdí o manažerech obžaloba. Poukazuje na to, že muži šířili nepravdivé informace o tom, že Investenergy jedná jménem investiční skupiny Appian, která hodlá udržet aktivity MUS a přispívat k jejímu rozvoji.

Investenergy za státní podíl v MUS podle obžaloby zaplatila penězi, které pocházely přímo z uhelné společnosti, odkud je předtím obžalovaní vyvedli přes další firmu Portoinvest.

Obžaloba viní pětici vedle podvodu ze zneužití postavení v obchodním styku. Mužům hrozí pět až deset let vězení a také to, že jim soud uloží povinnost nahradit způsobenou škodu. Ministerstvo financí požaduje z pozice poškozeného celkem 8,6 miliardy korun.

Šestým obžalovaným - a to z přijímání úplatku - je exnáměstek ministra průmyslu a obchodu Robert Sýkora, který měl v gesci zpracování podkladů pro rozhodnutí vlády o prodeji akcií MUS. Státní zástupce tvrdí, že muž v této souvislosti získal tři miliony korun, které na účet jeho otce zaslal lobbista Pavel Musela. Sýkoru může soud potrestat maximálně osmi lety odnětí svobody.

Pražský městský soud obdržel obžalobu na jaře 2017, s jejím projednáním počítá od letošního října do dubna příštího roku. Podle dřívějšího vyjádření státního zastupitelství má trestní spis přes 100 tisíc listů.

Manažeři vinu popírají a navíc odmítají, aby jejich kauzu řešila česká justice. Prohlašují, že skutky popsané v obžalobě jsou totožné s těmi, za něž už byli odsouzeni ve Švýcarsku za podvod a praní špinavých peněz. Pražský soud však podotkl, že muži zatím v cizině nevykonávají uložené tresty, a proto nařídil hlavní líčení.

Federální trestní soud v Bellinzoně potrestal manažery vězením od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Švýcarský nejvyšší soud pak nařídil přezkoumání výše trestů uložených Klimeckému, Divišovi a Čmejlovi, odvolání Koláčka a Krause zamítl.