Exportéři jsou ve skvělé formě. Vývoz roste o více než deset procent za rok

Automobilová výroba v Česku

Automobilová výroba v Česku Zdroj: archiv

Automobilka Škoda Auto hodlá do rozvoje závodu v Kvasinách na Rychnovsku (na snímku z 23. září) vložit kolem 450 milionů euro, tedy přibližně 13 miliard korun
Automobilka Škoda Auto 4. září v Mladé Boleslavi otevřela nové centrum pro vývoj a testování agregátů za 45 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun). V centru vzniklo 21 nových zkušebních stanic pro testování motorů a komponentů.
Drobnou montáž, jako například těsnění do oken nebo elektriku do dveří, už dělají dělníci v nezbytných bílých rukavicích
Továrna Hyundai Nošovice
5
Fotogalerie

Český export jede na plné obrátky, především díky úspěchům tuzemských automobilek v Evropě. Měsíční objem českého vývozu byl v květnu druhý nejvyšší v historii země po březnu 2017. 

Podle údajů v přeshraničním pojetí dosáhl vývoz hodnoty 362,3 miliardy korun. Čeští vývozci se také vrací do Ruska.

Vývoz meziročně roste o více než deset procent. „Opět především díky úspěšnému tažení tuzemských automobilek převážně na evropském trhu. Podobně dobře se ovšem daří i dalším průmyslovým firmám, ať už v rámci strojírenství, výroby elektrických zařízení nebo elektroniky,“ uvedl hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek.

„Za silným růstem vývozu stojí především dobrá ekonomická situace u našich největších obchodních partnerů. V květnu se již tradičně dařilo vývozu motorových vozidel, silný růst jsme pozorovali i u vývozu základních kovů a kovodělných výrobků a počítačů,“ dodala analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

Podle Asociace exportérů lze vnímat pozitivně hlavně úspěšnost českých vývozců na klíčovém německém trhu. „V květnu se na něj podařilo vyvézt zboží v hodnotě 101,5 miliardy Kč, tedy zdaleka nejvíce oproti ostatním evropským státům. Jedná se mimochodem o celou polovinu celkového vývozu do eurozóny,“ uvedl místopředseda asociace Otto Daněk. Je podle něj ale třeba mírnit přehnaný optimismus, a to vzhledem k nekončícímu nedostatku pracovních sil ve výrobních oborech a také posilování koruny.

Měsíční objem vývozu byl v květnu druhý nejvyšší v historii České republiky, po březnu 2017. Historicky druhý nejvyšší objem, opět po březnu 2017, však vykázal také dovoz, což podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy svědčí zejména o silné domácí poptávce stimulované svižným růstem mezd.

Českým exportérům se daří vracet na ruský trh, i v květnu pokračoval meziroční růst objemu tuzemského exportu do této země. Tuzemští vývozci těží i z dobré ekonomické kondice eurozóny, neboť vývoz roste do většiny klíčových odbytišť v jejím rámci, konkrétně do Německa, Francie, Rakouska a Nizozemska.

„Naopak v květnu pokračoval letošní poměrně citelný meziroční pokles vývozu na Slovensko. V následujících měsících by se zahraničnímu obchodu mělo dařit, a to zejména díky robustnímu ekonomickému oživení eurozóny,“ dodal Kovanda. V národním pojetí se vývoz v květnu zvýšil meziročně o 10,2 procenta a dovoz o 11,9 procenta.

 

Přebytek zahraničního obchodu je nižší než loni, roste totiž dovoz ropy 

Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 14,3 miliardy korun. Je to meziroční pokles o 2,8 miliardy korun. Výsledek příznivě ovlivnil zejména růst přebytku obchodu s motorovými vozidly o 3,1 miliardy korun. O stejnou hodnotu se také zlepšila záporná bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty. Vyplývá to z předběžných výsledků Českého statistického úřadu.

Negativní vliv na květnový výsledek mělo prohloubení deficitu bilance zahraničního obchodu s ropou a zemním plynem o 4,5 miliardy korun a základními kovy o 2,8 miliardy korun. „Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu s ostatními dopravními prostředky o 1,4 miliardy korun,“ uvedli statistici.

V porovnání s květnem 2016 vzrostl vývoz o 10,2 procenta na 309,3 miliardy korun a dovoz o 11,9 procenta na 295 miliard korun. Meziměsíčně se pak po sezonním očištění vývoz zvýšil o 5,4 procenta a dovoz o 4,5 procenta.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila v květnu přebytkem 60,3 miliardy korun, a byla tak meziročně o 7,6 miliardy vyšší. „Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 10,8 miliardy korun na 44,5 miliardy korun,“ uvedl ČSÚ.

V prvních pěti měsících letošního roku dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 87,7 miliardy korun, což je meziroční pokles o 15,6 miliardy. Od začátku roku pak stoupl vývoz o 6,3 procenta a dovoz o osm procent.