Farmaceutické firmy loni lékařům vyplatily 1,6 miliardy

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Firmy zapojené do projektu Transparentní spolupráce Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) zveřejnily svoje platby lékařům za minulý rok.

Do projektu transparentní spolupráce se v Česku zapojilo 41 farmaceutických firem, které loni utratily za spolupráci s lékaři 1,6 miliardy korun. Z toho šlo 300 milionů na kongresy a jiné vzdělávací aktivity, další 1,3 miliardy za výzkum. V přepočtu tak připadá čtyřicet tisíc korun na registrovaného lékaře.

Podle AIFP je spolupráce firem a lékařů důležitá jak pro pokrok, tak erudici doktorů. „Lékařům poskytujeme informace o nových metodách a přispíváme k jejich dalšímu vzdělávání,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček. Databáze ovšem není kompletní, nezapojily se do ní všechny firmy. Jen menší část příspěvků lze přiřadit ke konkrétnímu lékaři. Jmenovitě jsou uvedeni jen ti, kteří s tím souhlasili. AIFP loni odhadovala, že se připojí čtyřicet procent lékařů, novější čísla nesdělila. Navíc se část plateb přiřazuje k celému pracoviště, nikoli jednotlivci.

Zjistit lze například, že firma Sanofi-aventis loni vyplatila za spolupráci na výzkumu a vývoji 64 milionů korun, firma Teva 8,7 milionů. Předseda České lékařské společnosti Štěpán Svačina dostal za konzultace a odborné služby od firmy AstraZeneca 77 452 korun. Předseda odborné společnosti internistů Richard Češka spolupracoval s pěti firmami. Získal příspěvek bezmála 500 tisíc korun, z čehož 200 tisíc připadalo na účast na kongresech.

Iniciativa, která vychází z amerických pravidel, startuje i v ostatních evropských zemích. Získala podporu ministerstva zdravotnictví a Transparency International. „Přináší světlo na platby ve zdravotnictví, a tím zabraňuje jejich zneužívání,“ oceňuje náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová. Naopak některé lékařské špičky dříve databázi kritizovaly. Vadí jim, že lékaře považuje za zkorumpované, když v jiných odvětvích takový drobnohled není.

V minulosti se odehrálo několik skandálů. Firma Teva dostala předloni rekordní pokutu 950 tisíc korun za štědré platby lékařům, kteří svým pacientům psali její náplasti proti bolesti. Podle rozhodnutí lékového ústavu byla účast na studii jen zástěrkou. V roce 2008 se přišlo na to, že firma Actavis platila skupině lékařů dovolenou v Egyptě, kterou maskovala za odborný kongres.