Fiala podpořil investici Američanů do výroby čipů v Rožnově za 44 miliard

Výroba čipů společnosti Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm

Výroba čipů společnosti Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm Zdroj: Onsemi

Investice americké společnosti Onsemi do rozšíření výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm je zase o kousek blíže. 44miliardový investiční záměr firmy nyní veřejně podpořil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Firma podmiňuje uskutečnění investice získáním státní pobídky ve výši dvaceti procent. Česko o investici soupeří s USA a Jižní Koreou.

Fiala v úterý 20. června jednal společně s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN) s prezidentem Onsemi Hassanem El-Khourym. „Zájmem ČR by mělo být tuto investici v mezinárodní konkurenci získat a pomoci tak transformaci automobilového průmyslu,“ uvedl premiér s tím, že rozvoj polovodičů je jednou z jeho priorit.

„Čipy jsou strategickým průmyslovým odvětvím, které generuje vysokou přidanou hodnotu. Rozšíření výroby v Česku je také důležitým krokem k omezení naší závislosti na dovozu čipů z Asie,“ sdělil dále Fiala.

Onsemi chce v Rožnově nad rámec současné produkce zavést kompletní řetězec čipové výroby na bázi karbidu křemíku. Tyto čipy se používají zejména v elektrovozech. Onsemi i konkurenti této společnosti v současné době provádějí do oblasti velké investice. Americký investor ohlásil záměr stát se v karbidu křemíku světovou jedničkou.

Onsemi už v Rožnově vyrábí řadu let, navazuje na dřívější socialistické podniky Tesla a Terosil. Produkuje se tam deset milionů čipů denně, což Česko řadí mezi důležité evropské výrobce. Do karbidové produkce už podnik investoval čtyři miliardy korun, letos se počítá s dalšími více než sedmi miliardami.

Američané mají během následujících měsíců předložit konkrétní projekt. Vláda by pak mohla předložit nabídku pro státní podporu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nedávno navrhlo pro Onsemi jinou pobídku ve výši 546 milionů korun v rámci chystané investice 2,4 miliardy. Návrh je v mezirezortním připomínkovém řízení a má velkou šanci na schválení.

„Onsemi v kombinaci s gigafactory může vyřešit naši budoucnost ohledně dodávek do automobilového sektoru. Pro mě jsou tyto dvě věci naprosto zásadní,“ popsal už dříve Síkela.

„Onsemi je jedním ze světových lídrů kolem karbidu křemíku. První osmipalcové wafery (křemíkové desky) byly vyvinuty v Rožnově. Plánovaná investice stimuluje celý český dodavatelský řetězec a vzdělávání,“ odhadl zakladatel národního polovodičového klastru Stanislav Černý.

Ze střední Evropy se stává silné čipové centrum. Polsko před pár dny přilákalo továrnu Intelu za 4,6 miliardy eur. Ve východním Německu vznikne díky státní dotaci deset miliard eur nová obří produkce téže společnosti. Okolí Drážďan je dlouhodobě největším evropským hubem, hraje se tam i o továrnu tchajwanské TSMC. Další expanze Onsemi v Česku může region ještě více posílit.