Finance: Proti investici GE se nestavíme, návrh podpory je ale nevýhodný

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15

Ministerstvo financí popřelo, že by se stavělo proti podpoře stavby závodu americké firmy General Electric (GE) v Česku. Nynější návrh ale zvýhodňuje GE na úkor českého státu, upozornilo ministerstvo financí. Vláda v pondělí přerušila projednání smlouvy s GE a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) to pak odůvodnil "pokračující nepodporou" ministerstva financí.

Firma plánuje stavbu závodu pro vývoj, testování a výrobu leteckých motorů s investicemi přes 9,5 miliardy korun. Vzniklo by asi 500 pracovních míst. Stavbě má ale předcházet výzkum a vývoj kvůli certifikaci motorů na evropské standardy, na což podle ministerstva financí GE žádá od státu nezávaznou dotaci 2,5 miliardy korun. „Tu vyčerpá, a teprve poté se rozhodne, zda výrobu skutečně v Česku umístí,“ upozornil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Při takovém postupu by podle něj nesl stát naprostou většinu nákladů a rizik. „Ministerstvo financí podporuje strategickou spolupráci státu s významnými investory. Není však možné, aby na straně státu převažovala rizika, zatímco na straně investora jen získané výhody,“ doplnil.

„Ministerstvo souhlasí s předfinancováním výzkumu ve výši 100 milionů korun do rozhodnutí o přidělení evropské dotace, případně i s předfinancováním do výše jedné miliardy korun formou návratné finanční výpomoci,“ uvedl možnou variantu podpory projektu.

Ministr Mládek argumentuje tím, že investice by znamenala zvýšení technologické úrovně České republiky, „inteligentní“ zakázky pro české výrobce a dodavatele, růst zaměstnanosti a profesní zdatnosti i nové studijní specializace na vysokých školách. Ministerstvo financí ale tvrdí, že udělením počáteční dotace 2,5 miliardy korun by se Česko vystavilo trestu za to, že zakázaným způsobem dotovalo ze státních peněz projekt podporovaný zároveň z evropských fondů.

„Doufáme, že do příštího projednávání se podaří se všemi připomínkami řádně vypořádat a nalézt dohodu o podmínkách spolupráce,“ sdělil mluvčí ministerstva financí. Podle Mládka se budou ministři smlouvou zabývat 27. července.

Američané kvůli průtahům údajně zvažují, že projekt přesunou do Polska nebo na Slovensko. „Pořád věříme, že Česká republika je tou správnou lokalitou. Nechci mluvit o alternativách, ty ale vždy existují,“ řekl Hospodářským novinám středoevropský šéf GE Peter Stračár.

GE plánuje v Evropě vyrábět letecké motory, favoritem je Česko