Inflace dál zpomaluje. Strmě naopak rostou ceny neřestí a některých potravin

Nakupování v obchodě

Nakupování v obchodě Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Spotřebitelské ceny v říjnu potřetí v řadě zpomalily meziroční růst, tentokrát na 2,9 procenta ze zářijových 3,2 procenta. Inflaci zpomalují především pohyby cen energií. Lidé naopak více platili za alkohol, tabákové výrobky nebo maso, infomoval Český statistický úřad (ČSÚ). Inflace se tak vrátila do tolerančního pásma stanoveného Českou národní bankou. 

„Ceny elektřiny oproti loňskému říjnu zmírnily svůj růst na zhruba pět procent a ceny zemního plynu klesly o téměř čtyři procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Nájemné ale zdražilo o dvě procenta, vodné o 1,7 procenta a stočné o 1,5 procenta.

Proti září se spotřebitelské ceny v říjnu zvýšily o 0,2 procenta. Zdražovaly hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny lihovin vzrostly o 5,6 procenta a ceny piva o 4,2 procenta. Tabákové výrobky podražily dokonce o 14,1 procenta.

Významně zdražily také ovoce a zelenina. „Na trhu však můžeme pozorovat i dobré zprávy. Ceny polotučného mléka klesly o 8,2 procenta, ceny vajec se snížily o 4,4 procenta a ceny brambor se propadly dokonce o 18,5 procenta. Lidé rovněž ušetří při využívání telekomunikačních služeb,“ uvedl hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Statistici zveřejnili také bilanci vývozních a dovozních cen za září. Ceny v exportu vzrostly meziročně o 0,9 procenta, především vlivem zdražení strojů a dopravních prostředků. Dovozní ceny, které proti loňskému září klesly o 1,3 procenta, byly ovlivněny setrvávajícími nízkými cenami ropy a ropných výrobků. Meziměsíčně se ceny vyváženého i dováženého zboží zvýšily o 1,9 procenta, přispělo k tomu oslabení koruny, uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.