Jak Babiš vyšetřoval Babiše: v kauze Čapí hnízdo auditoři nedostali dokumenty

Babiš pořádal v sobotu 20. května rozlučka na farmě Čapí hnízdo

Babiš pořádal v sobotu 20. května rozlučka na farmě Čapí hnízdo Zdroj: Alexandr Malachovský / Blesk

Úředníci „pařili“ na Čapím hnízdě
Úředníci „pařili“ na Čapím hnízdě
Úředníci „pařili“ na Čapím hnízdě
4
Fotogalerie

Anonymní skupina, která na Twitter nedávno vypustila kompromitující nahrávky Andreje Babiše, odtajnila další materiály. V pátek na svém profilu zveřejnila audit Farmy Čapí hnízdo, který vypracovalo Ministerstvo financí, tehdy ještě v gesci Babiše. Auditoři mají podezření na podvod.

Auditorský tým především poukázal na fakt, že v průběhu šetření nedostal od vedení Čapího hnízda všechny potřebné doklady, což je důvod pro další pochybnosti. „Auditní orgán spatřuje riziko, že Agrofert Holding mohl být jednou hospodářskou entitou s Farmou Čapí hnízdo,“ vyplývá ze závěrů dokumentu. 

Podle dokumentu je také pravděpodobné, že existovala spojitost mezi farmou a společností Agrofert v době, kdy areál žádal o dotaci pro malé a střední podniky. Rozhodnout o tom, zda došlo během čerpání dotací k protiprávnímu jednání, má podle auditu rozhodnout Evropský úřad pro boj proti podvodům, takzvaný OLAF.

Audit, který vznikl v květnu minulého roku, poukazuje na možné souvislosti, které mohly oba subjekty spojovat. Mělo jít především o vztahy mezi koncernem Agrofert a majiteli Čapího hnízda, v době, kdy farma žádala o finanční podporu z evropské pokladny.

Jak uvádí dokument, podle příručky Komise se „rodinné vazby pokládají za dostatečné konstatování, že fyzické osoby jednají společně“. Podle auditu však hodnocení společné činnosti přísluší Komisi, která by měla toto riziko prošetřit.

K auditu měla již v loňském roce přístup redakce Lidových novin, které jsou součástí mediálního domu Mafra a koncernu Agrofoert. Na důvodné podezření z podvodu však tehdy redaktoři Lidových novin neupozornili.