Janoušek neuspěl s žádostí o přerušení pobytu ve vězení. Podá stížnost

Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: ctk

Lobbista Roman Janoušek u soudu neuspěl s žádostí o přerušení pobytu ve vězení ze zdravotních důvodů. Janoušek v žádosti podané začátkem roku tvrdil, že ho pobyt ta mřížemi ohrožuje kvůli možným komplikacím po úrazu hlavy. Krajský soud v Brně však jeho žádost minulý pátek zamítl. Podnikatel nastoupil v Brně trest 4,5 roku za přejetí ženy v opilosti.

„Krajský soud rozhodl o žádosti doktora Janouška týkající se dočasného přerušení výkonu trestu tak, že tato žádost byla zamítnuta. Toto rozhodnutí nemá odkladný účinek. Lze proti němu podat stížnost do tří dnů,“ sdělila serveru idnes.cz mluvčí soudu Lenka Smutná.

Rizika nehrozí

Lékaři, kteří Janouškův zdravotní stav zkoumali, totiž dospěli podle serveru k závěru, že Janouškovi za mřížemi nehrozí větší zdravotní rizika než na svobodě.

Janouškův advokát Vít Široký proti rozhodnutí podá stížnost. Roman Janoušek do vězení nastoupil loni 11. listopadu. Řidičku porazil opilý podnikatel v březnu 2012 v pražské Michli. Předtím naboural do jejího auta a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel.

Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici, a kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili dvě promile alkoholu, se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.