K rekreaci i proti povodním. Praha vyhlásila soutěž na podobu nového parku u Vltavy

Rohanský ostrov, vizualizace IPR

Rohanský ostrov, vizualizace IPR Zdroj: archiv IPR

Současná podoba Rohanského ostrova
Současná podoba Rohanského ostrova
Současná podoba Rohanského ostrova
Současná podoba Rohanského ostrova
Současná podoba Rohanského ostrova
10
Fotogalerie

K Petřínu, Stromovce nebo Letné přibude v centru hlavního města další rozsáhlý park, který má sloužit nejen k procházkám, ale i jako záplavové území. Park Maniny má v příštích letech vzniknout v rámci proměny Rohanského a Libeňského ostrova, kde se staví nová čtvrť. Institut plánování a rozvoje spolu s magistrátem vyhlásil mezinárodní soutěž na jeho podobu.

„Vznikne jeden z nejvýznamnějších celoměstských parků, který ve vztahu k řece určitě přinese velkou přidanou hodnotu,“ řekl náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09). Území Rohanského ostrova bylo až do první poloviny minulého století řečištěm, které bylo později zasypáno. Nově vzniklé plochy se využívaly k průmyslovým a skladovým účelům.

Výběrové řízení bude mít podobu takzvaného soutěžního dialogu, při kterém se soutěžící setkávají na workshopech se zástupci městských institucí či vlastníků pozemků. Hledá se tým složený z krajinářských architektů, architektů či z urbanistů a vodohospodářských inženýrů, který zpracuje jak projekt nového parku, tak celkovou koncepci proměny Rohanského a Libeňského ostrova. Jde o 56hektarové území od Hlávkova mostu až po území severně od Libeňského mostu.

Video placeholde
Budoucí podoba stanice Praha-Bubny • Správa železnic

Park by měl postupně vznikat příštích osm let. Souvisí se vznikem nového ramene řeky, které na místě vznikne odkopáním několika metrů zeminy navezené za poslední desítky let. Nový průtočný kanál, který zvýší kapacitu koryta řeky, je součástí protipovodňové strategie hlavního města a má od roku 2008 územní rozhodnutí.

„Současný návrh parku odpovídá době svého vzniku, je potřeba ho proto aktualizovat a navrhnout nový krajinářský projekt záplavového parku na řece. Ten obnoví existenci zaniklého ostrova, ačkoli se bude nacházet na jiném místě,“ dodal Hlaváček.

Na Rohanském ostrově staví novou čtvrť společnost Sekyra Group, která plánuje postavit zhruba 3200 bytů, osm administrativních budov a školu. Vzniká také projekt Nová Invalidovna společnosti Trigema či kancelářský areál Rustonka developera J&T Real Estate.

„Město se rozvíjí rekordním tempem. Rezidenční výstavbu ale musejí doprovodit  zelené plochy, přičemž význam parkových zón a stromů ve městě neustále stoupá také v důsledku klimatických změn,“ domnívá se primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Institut plánování a rozvoje pracuje na dalších zelených projektech na Vltavě, například na projektech Trojská kotlina nebo Soutok.

Území oživí také nová lávka, kterou město staví mezi Holešovicemi a Karlínem přes ostrov Štvanice. Štvanická lávka vyjde na téměř 300 milionů korun, součástí je i rekonstrukce obou nábřeží. Město také zvažuje vybudování takzvaného Rohanského mostu mezi Karlínem a Holešovicemi, ale o jeho stavbě zatím nerozhodlo. Oprav se mají dočkat také Hlávkův a Libeňský most.

Rohanský ostrov

  • Rohanský ostrov byl kdysi vltavským ostrovem, dnes je tato část Karlína ostrovem jen podle názvu. Jméno Rohanský nese po jednom z vlastníků – Josefu Rohanovi, měšťanu a tesaři, který byl jeho majitelem po roce 1850.
  • Někdejší ostrov vznikl z povodňových nánosů. Největší rozsah ostrova byl od Těšnova až po dnešní Šaldovu ulici.
  • Kolem roku 1900 byl na západním konci spojen s ostrovem Jerusalemským. Ve dvacátých letech dvacátého století byl při rozsáhlé regulaci vltavského koryta sloučen s Libeňským ostrovem. Oba  ostrovy byly zároveň spojeny s karlínským pobřežím a s územím Manin. Rameno řeky, na němž byl dříve karlínský přístav, bylo zasypáno v padesátých letech dvacátého století.
  • Rohanský ostrov nekvetl do krásy. Dlouhá léta byl v podstatě černou skládkou, periferií uprostřed města. V době výstavby metra sloužil jako úložiště materiálu z výkopů. V roce 1999 začaly rozsáhlé úklidové práce před plánovanou revitalizací oblasti.

Pramen Institut plánování a rozvoje