Vláda ustupuje s rozpočtem opozici. Chce bianko šek "jen" na 36 miliard

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019) Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)
Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová
Ilustrační foto
Vojtěch Filip
Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík
9
Fotogalerie

Kabinet neprosadí rekordní půlbilionový schodek státního rozpočtu ještě pro tento rok s téměř 140miliardovou rezervou, jak si naplánoval. Komunisté žádají snížení deficitu alespoň o 50 miliard korun a seškrtání chystaných armádních zakázek o deset miliard. Požadavky na úpravy mají i další strany. Poslanecká sněmovna bude o předloze jednat zřejmě příští úterý na mimořádné schůzi.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyhrožuje předčasnými volbami. Kromě KSČM, která toleruje jeho menšinový kabinet, jedná o podpoře s Piráty a KDU-ČSL. 

„Chceme vidět konkrétní podobu investičního plánu. Schodek je navíc příliš vysoký,“ prohlásil po schůzce s premiérem šéf komunistů Vojtěch Filip s tím, že aktuální návrh zákona vzbuzuje dojem, že vláda chce mít k dispozici volné peníze.

„Nejsme vláda, která je v každém případě závislá na KSČM. Jednáme se všemi," reagoval Babiš.

Když předlohu nedoporučil projednat ve stavu legislativní nouze sněmovní rozpočtový výbor, začal premiér ustupovat z kritizovaného navýšení rozpočtové rezervy o 136,6 miliardy. Ve stávající úpravě normy není napsáno, na co přesně a v jakém objemu by vláda peníze použila. Jasné není ani to, jak hodlá v příštích letech dluh umořit.

Babiš předložil pozměňovací návrh, aby do rozpočtové rezervy, o jejímž využití libovolně rozhoduje vláda, šlo navíc maximálně 36,1 miliardy. Zbylých přibližně sto miliard je rozepsáno mezi sedm ministerstev, Správu státních hmotných rezerv a kapitolu Všeobecná pokladní správa.

„Jde o pokrok, o dalších úpravách jednáme. Nechceme to nechat v rukou KSČM,“ reagoval místopředseda rozpočtového výboru za Piráty Mikuláš Ferjenčík. Dodal, že prioritou strany je pomoc lidem zasaženým krizí a kompenzování výpadku příjmů obcím za takzvanou „pětadvacítku“. 

Nejvíce prostředků má dostat Státní fond dopravní infrastruktury, a to rovných dvacet miliard. Pro obce počítá pozměňovací návrh s 12,8 miliardy korun a pro ministerstvo zemědělství na rozvoj venkova a vodní hospodářství s 5,9 miliardy. Kurzarbeitový program Antivirus posílí o 12 miliard.

Co je důvodem deficituCo je důvodem deficitu|MFČR

Vláda letos žádá o navýšení schodku už potřetí. Kvůli koronavirové epidemii zatím narostl ze 40 miliard na 300 miliard.

„Navrhuji, ať sněmovna projedná informaci vlády o dosavadním plnění rozpočtu,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka. „Je třeba vědět, jak dosud hospodařila s třistamiliardovým deficitem, když chce dalších dvě stě miliard,“ dodal.