Konec viktoriánských pohřbů. Češi chtějí obřad v přírodě a šperky s popelem blízkého

Šperk vyrobený z křišťálu se zataveným popelem z dílny Memory Crystal

Šperk vyrobený z křišťálu se zataveným popelem z dílny Memory Crystal Zdroj: Memory Crystal

Trend přírodních pohřbů pod širým nebem dorazil i do Česka. Jednou z pohřebních agentur, která takové pohřby nabízí, je liberecká Mezi stébly.
Uložení urny do země během obřadu loučení
Les vzpomínek, první český přírodní hřbitov v pražských Ďáblicích. Je součástí tradičního hřbitova jako společný projekt Správy pražských hřbitovů a organizace Ke kořenům.
Spalování vzkazů zemřelému během obřadu loučení
Zapálení svíček během obřadu loučení v Lese vzpomínek
11
Fotogalerie

Česko zažívá renesanci zájmu o smrt. „Téma smrti bylo dlouho potlačováno, proto má v sobě určitou přitažlivost a jiskřivost, která lidi zajímá,“ uvádí správkyně prvního českého přírodního hřbitova v pražských Ďáblicích Blanka Dobešová. Přestože Česko patří mezi země s nejvyšším počtem kremací bez obřadu, brzy se to může změnit. V posledních letech vznikla řada alternativních pohřebních agentur, které nabízejí poslední rozloučení v neobvyklém prostředí, nebo firem, jež vyrábějí šperky obsahující popel zesnulého.

Pandemie zájem o rozloučení na míru jen posílila. „Dokonce i klasické pohřební agentury začaly nabízet rozloučení pod širým nebem – v přírodě nebo parku, a to kvůli epidemiologickým opatřením,“ říká Dobešová, která zrovna plánuje založení alternativního pohřebního ateliéru ve spolupráci s Pohřebním ústavem Hlavního města Prahy. O tom, zda se z loučení v přírodě stane mainstream, rozhodne podle ní informovanost lidí a ochota klasických agentur dál aktivně nabízet alternativní způsoby loučení.

Rozloučení s tělem

Služby, které v rámci nově vznikajícího pohřebního ateliéru plánuje pohřebnice nabídnout, se týkají jak místa provedení obřadu loučení, tak celkové estetiky pohřbů. „Novým trendem je přírodní minimalistická estetika, ústup od tradičních těžkých a tmavých látek a materiálů,“ shrnuje.

Jako příklad může podle ní sloužit proutěná rakev nebo lněné rubáše z dílny environmentální manufaktury pohřebních produktů Koloběh. Mezi další nabízené služby bude patřit možnost rozloučit se s tělem blízkého ještě před kremací. Pozůstalí budou moci tělo symbolicky umýt, obléci a dát květiny do rakve.

„I když uděláme krásný obřad s urnou, pozůstalí stejně mají pocit neuvěření, protože nepřišli do styku s tělem zesnulého. Stále se jim zdá, že blízký žije, že ho například zahlédli na ulici,“ vysvětluje Dobešová důvod, proč se rozhodla pro nabízení této možnosti. Péče o tělo zemřelého byla podle ní v české historii tradičně povinností blízkých pozůstalých. „Až posledních sedmdesát let nepečujeme o své zemřelé, to za nás převzaly instituce, ale pak nám chybí hlubší pocit rozloučení,“ konstatuje.

Diamant ze zesnulého

Zájem o alternativní způsoby rozloučení s blízkými dokládá i růst prodeje produktů Památečního skla (pozn. redakce: V tomto a dalších případech odkazuje pojem k patentované technologii výroby, kterou provozuje firma Memory Crystal). „Zájem roste, ať už se jedná o dnes již tradiční Památeční sklo, při jehož tvorbě se do křišťálových předmětů zatavuje symbolické množství kremačního popela, nebo o šperky, které v posledních letech jako segment rostou meziročně o 18 až 20 procent,“ uvádí obchodní ředitel společnosti Memory Crystal Lukáš Illek.

Sortiment značky se pohybuje od medailonků s dutinkou na popel přes přívěsky a korálky z křišťálu se zataveným popelem až po diamanty vyráběné z kremačního popela. Zatímco běžné šperky vyjdou zákazníka na několik tisíc, cena vzpomínkového diamantu, vyrobeného z kremačního popela nebo pramínku vlasů, se pohybuje v rozmezí padesáti tisíc až půl milionu korun.

Firma dodává výrobky nejen českým zákazníkům, ale i obchodníkům do zahraničí. Popularitě se těší i produktové linie zaměřené na uchování popela domácích mazlíčků. „Velkoobchodníci v patnácti zemích Evropy, v Americe či v Indonésii prodávají tisíce našich produktů ročně. Díky rozvoji segmentu zvířecích uren je naše produkce oproti roku 2019 více než dvojnásobná,“ říká ředitel.

Loni firma představila další projekt, křišťálový strom vzpomínek s integrovaným podzemním kolumbáriem. „Na projektu pracujeme téměř čtyři roky a jeho největším přínosem je šetření místem. Nabízí uložení až šesti set uren na čtrnácti metrech čtverečních a samozřejmě designové provedení, které je vhodné jak pro moderní, tak tradiční hřbitovy,“ upřesňuje. Navíc dostupnost volných míst ve stromě si člověk může jednoduše ověřit přes internet.

Digitalizace pohřbů na vzestupu

Veškeré služby může zákazník pohřební agentury Goodbye sjednat přes internet. „Zařizování pohřbu je asi jediný nákup v životě, který člověk musí uskutečnit často nečekaně, v obrovském stresu, s omezeným výběrem firem a ze zákona do 96 hodin,“ konstatuje zakladatel agentury Jiří Štěpánek.

Zmíněné okolnosti vytvářejí obrovský tlak na zákazníka a spousta pohřebních agentur toho podle něj využívá. „Nejčastěji se to děje právě na osobních schůzkách, když ani zákazník sám neví co, jak a za kolik funguje. Navíc drtivá většina stále nezveřejňuje finální ceny včetně poplatků na chlazení, stuh a dopravy,“ vysvětluje.

Agentura, která nabízí jak netradiční pohřby, tak internetové vysílání pohřbů nebo digitální závěť, má proto ceník hned na hlavní stránce. „U nás zákazník dostane finální cenu sám do pár minut, aniž bychom si ho zvali na pobočku a hleděli mu přitom přes rameno. Může se pak v klidu a bez tlaku rozhodnout pro možnost, která mu nejvíce vyhovuje,“ ujišťuje Štěpánek.

Přestože zájem o netradiční pohřby roste, stále je to podle něj nižší počet, než by očekával. Opačnou stránkou pandemie byl i dočasně vyšší počet kremací bez jakýchkoli obřadů. „Lidé často posouvali rozloučení se svými blízkými na neurčito, až se rozvolní opatření, až budou moci přijet všichni členové rodiny, a teď se to teprve vrací do normálu,“ připomíná.

Z celkového počtu objednávek tvoří dnes poptávka po organizaci rozloučení jen desetinu. „Hodně lidí si chce netradiční rozloučení zařídit samostatně. Objednají si u nás rozložitelnou přírodní urnu a bezobřadní kremaci a společně s rodinou si následně naplánují vlastní rituál a urnu s popelem někam zakopou,“ popisuje obvyklý postup zákazníků. „I to je v pořádku, smrt zkrátka nemusí být jen v tom starém viktoriánském stylu, jako to tu bylo posledních sto let,“ shrnuje.