KoroNERV-20: Stát musí více investovat do farmacie či nanotechnologií

Podpora farmaceutického průmyslu je podle uskupení KoroNERV-20 zásadním krokem v pomoci (nejen) tuzemské ekonomice.

Podpora farmaceutického průmyslu je podle uskupení KoroNERV-20 zásadním krokem v pomoci (nejen) tuzemské ekonomice. Zdroj: profimedia.cz

Nanotechnologie - beze sporu perspektivní oblast.
Úřad práce pro Prahu 4. Jedním z doporučení expertní skupiny je kompletní digitalizace agendy.
3
Fotogalerie

Občanská iniciativa KoroNERV-20 hledá od propuknutí koronavirové krize řešení, která by měla Česku pomoci efektivně čelit dopadům globální pandemie. V dokumentu KoroNEXT-2025 nyní akcentuje důležité oblasti a upozorňuje na jednotlivé kroky, které by mělo Česko podniknout. Týkají se rozvoje kapitálových trhů nebo digitalizace státní správy.

“Současné dění v EU a čím dál více i přístup současné české vlády vykazují znaky centrálního plánování. Míra tržního prostředí by ale měla zůstat ve středním a delším horizontu zachována, aby role státu nerostla,” píše se v dokumentu. 

Přesto desítky členů odborné skupiny KoroNERV, mezi něž patří ekonomové, sociologové nebo lékaři, vybraly některé oblasti, které si aktivnější účast a podporu státu zaslouží. Patří mezi ně farmacie, kde by bylo vhodné se zaměřit nejen na výzkum a vývoj, ale i na výrobu generik, které se dosud vyrábí v rozvojových zemích. Pozornost si zaslouží také nanotechnologie a biotechnologie, umělá inteligence, virtuální realita, herní průmysl, 3D tisk a technologie pro kosmický a podmořský výzkum, řešení pro energetické úspory, řízení elektrosítí, a domácí výroba energií. „Nedoporučujeme na druhou stranu podporovat jednorázové sektorové dotace, na které by nedosáhl celý trh,“ uvedl jeden z členů KoroNERV-20 ekonom Radim Dohnal. 

Ucelená koncepce dále nabízí doporučení pro podporu pracovního trhu. A sice po skončení účinnosti programu Antivirus radí zavést modifikovaný a dlouhodobý kurzarbeit podle zákona o zaměstnanosti. A snížit odvodové zatížení práce. Naopak do doby odeznění ekonomické krize nezvyšovat minimální mzdu. Důležitá bude rovněž plná digitalizace úřadů práce směrem k zaměstnavatelům, zaměstnancům a uchazečům o zaměstnání.

Ekonomice by mohlo pomoci také rozhýbání útrat lidí. Například snahou o rozvoj kapitálového trhu. Jak? “Aktivovat ladem ležící úspory českých domácností osvětou o kapitálovém trhu jiném než junk bonds po telefonu, propagací fondů a crowdfundingu, vyšším daňovým zvýhodněním akciových fondů v penzijních fondech a razantně snížit daň z dividend,” píše se v dokumentu. 

Klíčové bude podle autorů koncepce také postupné umenšování závislosti celé ekonomiky na kondici automobilového průmyslu. Ucelená cesta Česka z krize vede pak podle materiálu také přes aktivní podporu jazykového vzdělávání či podporu dobrovolnictví. 

KoroNERV-20 vznikl na jaře roku 2020 v reakci na eskalaci koronavirové pandemie a její dopady na Česko. Jde o neformální uskupení expertů ve svých oborech. Mezi ně se řadí například investor a finančník Petr Stuchlík, ekonomové Mojmír Hampl, Daniel Münich, Danuše Nerudová, sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík, Bob Kartous ze školy VŠEM a mnozí další.