Kovosvit MAS vytvořil ve spolupráci s ČVUT unikátní technologii 3D tisku

Zdroj: Kovosvit MAS

Česká republika má další unikátní technologii. Společnost Kovosvit MAS ve spolupráci s Výzkumným centrem pro strojírenskou výrobní techniku a technologii (RCMT) a Fakultou strojní ČVUT v Praze představila novou technologii 3D tisku, která byla kompletně vyvinuta u nás. Prototyp stroje umožňuje vytváření kovových dílů metodou 3D tisku a jejich následné obrábění v jednom pracovním prostoru.

Stroj z kategorie Hybrid Manufacturing (HM) je určen pro vytváření kovových dílců a kombinuje plnohodnotnou generickou technologii s technologií frézování v pěti osách. V průběhu jeho vývoje a optimalizace byly zpracovány více než dvě tuny různých kovových materiálů a byla ověřena rentabilita investic a produkce dílců touto metodou. Díky tomuto stroji lze vytvářet plné díly, plné díly s vnitřními kanály, skořepinové díly, duté díly s vnitřní podpůrnou strukturou a následně je obrábět. Metoda je vhodná pro díly, jejichž výroba tradičním způsobem jako např. odléváním či obráběním je příliš složitá či neefektivní a v porovnání s prezentovanou technologií i příliš nákladná. Také je s její pomocí možné svařování, navařování funkčních povrchů, funkčních částí a detailů, navařování tvrdokovových a kluzkých povrchů, opravy dílů a jejich obrábění.

Kovosvit MAS

Hlavní předností jsou nízké náklady

Na prototypu stroje, který pracuje na principu 3D tisku kovu a umožňuje i následné obrábění takto vyrobených dílců, pracovala společnost Kovosvit MAS, a.s. společně s výzkumným centrem RCMT již od roku 2013. Podařilo se jim vytvořit unikát, jehož hlavní přednostní je relativně nízká cena 3D tisku, která se bude pohybovat v rozmezí 2500Kč – 3500Kč za kilogram (v závislosti na použitém materiálu). Pro představu – ceny konkurence se za stejné množství pohybují okolo 12 000 Kč, což znamená, že náklady na díly vyrobené strojem Kovosvitu společně s výzkumný centrem RCMT jsou o přibližně 70-75% nižší.

Pro 3D tisk se dají použít různé materiály, jimiž jsou například jemnozrnná, konstrukční a nerezová ocel, hliníková slitina či slitina INCONEL, využívaná pro svou odolnost v leteckém průmyslu, v turbínách, v raketových motorech i jaderném průmyslu.  Vzhledem k použitelným materiálům tato technologie cílí zejména na medicínu, letectví a kosmický průmysl. Tisk probíhá v závislosti na použitém materiálu rychlostí 0,2 až 1,0 kilogramu za hodinu.

Kovosvit MASKovosvit MAS

 „V současné době probíhá patentové řízení a stroj, který umožní vyrábět dílce v pracovním prostoru 500x500x400 mm, bude představen na jaře příštího roku. Výrobky z prototypového stroje jsme poprvé prezentovali na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, kde se setkaly s velkým ohlasem a o naše zařízení předběžně projevilo zájem několik firem. Využitelný je například u oprav dílů, které se částečně opotřebovávají, nebo u výroby těch, kde je při obrobení odebrána většina použitého materiálu,“ uvedl Petr Heinrich, technický ředitel společnosti Kovosvit MAS.