Kraje žádají od státu další miliardy. Jinak omezí dopravu nebo investice do nemocnic a škol

Jiří Běhounek

Jiří Běhounek Zdroj: E15 Anna Vackova

První zasedání zastupitelů kraje Vysočina
Martin Půta, hejtman libereckého kraje
Martin Půta
4
Fotogalerie

Ještě koncem května to vypadalo, že handrkování s vládou o peníze na opravy silnic druhé a třetí třídy budou letos kraje ušetřeny. Místo na jaře požadovaných osmi miliard korun pro tento a příští rok stát regionům slibuje deset miliard. Hejtmani však chtějí přidat ještě dvě miliardy.

Navíc odhadují, že kvůli opatřením proti koronaviru přijdou až o pětinu daňových příjmů. Žádají proto 12 miliard korun formou jednorázové kompenzace, kterou už parlament schválil obcím. I kraje se podílely na vyplácení takzvané „pětadvacítky“ pro živnostníky a společníky malých firem.

„Vládní návrhy vítáme, šest miliard na údržbu silnic bude letos stačit. Stejnou částku bychom ale potřebovali i v příštím roce,“ řekl šéf Asociace krajů a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) s tím, že peníze je potřeba uvolnit rychle, aby krajské úřady stačily včas vybrat dodavatele.

Běhounek připomněl, že premiér Andrej Babiš (ANO) mu při posledním jednání řekl, že kraje by měly co nejvíce investovat, aby pomohly oživit ekonomiku.

„Zatím je dohoda na deseti miliardách. Z části půjde z Integrovaného regionálního operačního programu, tedy z EU,“ konstatovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Někteří hejtmani chtějí výrazně více peněz. „Stejně jako vláda sanuje výpadek prostředků obcím částkou 1200 korun na obyvatele, navrhujeme pro kraje kompenzaci pět set korun na obyvatele kraje,“ uvedl liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Předlohu pošle do Poslanecké sněmovny v září.

Zatímco obce se podílely na „pětadvacítce“ více než 25 procenty, kraje necelými devíti procenty. Zbytek hradil stát.

„Peníze, které premiér krajům slíbil, nejsou kompenzací. Jsou to prostředky na údržbu silnic, o něž se hejtmani každoročně doprošují vlády,“ dodal Půta. Jednání o návrhu systémového řešení na zvýšení podílu ze sdílených daní, na němž se začátkem roku dohodl s Pardubickým a Zlínským krajem, poslanci přerušili.

K systémové změně financování oprav krajských komunikací se přitom vláda zavázala v programovém prohlášení.

O nutnosti kompenzovat regionům výpadky v rozpočtech jsou přesvědčeni i senátoři. Krajům by jednorázově poskytli 400 korun na obyvatele. „Tento samostatný návrh Senátu bychom použili, pokud by nedošlo k dohodě mezi kraji a vládou,“ uvedl místopředseda senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Zdeněk Nytra (ODS).

Na výpadky kvůli „pětadvacítce“ i pokles daňového inkasa si stěžují také krajští politici za ANO. Například hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák čeká meziroční snížení příjmů o 1,5 miliardy korun, tedy asi o dvacet procent.

Kraje tvrdí, že pokud jim stát neustoupí, budou muset omezit například hromadnou dopravu nebo krátit investice do zdravotnictví či školství.