Kubera: ODS podpoří Štěcha, Senát by se ale měl distancovat od prohlášení k Číně

Senátor Jaroslav Kubera

Senátor Jaroslav Kubera Zdroj: ctk

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a šéf senátorů z ODS Jaroslav Kubera se opřeli do prezidenta a vicepremiéra. Nelíbí se jim slova o rušení jejich parlamentní komory...
Jaroslav Kubera, primátor Teplic a senátor za ODS
Jaroslav Kubera
Senátor a milovník cigaret Jaroslav Kubera (ODS) v diskusi s odpůrkyní tabáku, lékařkou z Centra pro závislé Evou Králíkovou
Robert Pelikán (ANO), Jaroslav Kubera (ODS) a Miroslav Antl (ČSSD) o senátních změnách v novele zákona o trestní odpovědnosti firem.
9
Fotogalerie

ODS podle předsedy svých senátorů Jaroslava Kubery podpoří znovuzvolení Milana Štěcha (ČSSD) předsedou Senátu. Kubera to řek s tím, že v Senátu je zvykem dodržovat dohody. ČSSD potvrdila, že Štěcha nevymění a dohodu o uspořádání Senátu dodrží. 

Chce navrhnout, aby se Senát distancoval od kritizovaného prohlášení k Číně, které Štěch spolupodepsal a kvůli kterému jeho opětovné zvolení do čela horní komory odmítly podpořit senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů spolu s nezávislými.

 

"Dohody se mají ctít. My tu dohodu budeme respektovat," uvedl Kubera s tím, že ODS ji dodržovala od vzniku Senátu. Kluby KDU-ČSL a Starostů by si podle něj měly uvědomit, že by jim nebylo příjemné, pokud by jim někdo diktoval, koho mají nominovat.

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera >>>

Podobné dohody o tom, které straně či klubu připadne obsazení příslušné funkce, se uzavírají i při obsazování postů na radnicích, připomněl teplický primátor Kubera. "Nemusí mi být vždycky příjemný ten, kdo je nominován, ale tak to chodí," podotkl.

 

 

Vedení Senátu bude horní komora vybírat v tajných volbách na ustavující schůzi 16. listopadu. Ke zvolení kandidátů bude třeba souhlasu nadpoloviční většiny, tedy 41 hlasů, pokud bude hlasovat všech 81 členů horní komory.

ČSSD má 25 senátorů, senátorský klub ODS je desetičlenný. Zbývající šest potřebných hlasů by Štěch mohl získat z osmičlenného klubu vládního hnutí ANO i mezi spřízněnými nezařazenými senátory.

Prozatím ústní dohoda o obsazení funkcí ve vedení a výborech horní komory má být podepsána v úterý 15. listopadu, tedy den před první schůzí Senátu v povolebním složení. Dohoda počítá s tím, že ČSSD obsadí kromě předsedy také jedno ze čtyř křesel místopředsedů Senátu. Ve funkci by tak měl pokračovat sociální demokrat Ivo Bárek, stejně jako Miluše Horská (za Nestraníky) z klubu lidovců. Dalšími místopředsedy mají být Kubera a Jiří Šesták (za STAN) z klubu Starostů.

 

 

 

Kubera také řekl, že KDU-ČSL je vládní stranou a je srozuměna s vládní politikou k Číně, kterou předseda Senátu obhajoval. I Kubera ale prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o respektu k Číně, v němž se jeho signatáři distancovali od schůzek některých českých politiků s tibetským duchovním vůdce dalajlamou, označil za "poníženecké". S dohodou o povolebním uspořádání Senátu ale podle Kubery nesouvisí.

 

 

Kubera také kritizoval požadavek TOP 09, aby budoucí předseda Senátu odvolal podpis pod prohlášením. "To mi připomíná Kostnici," dodal s poukazem na proces, v němž byl církevní reformátor Jan Hus žádán, aby odvolal své učení.

 

Štěch je stále kandidátem

 

Milan Štěch zůstane kandidátem sociální demokracie na tuto funkci předsedy Senátu, přestože ho senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů s nezávislými volit nechtějí. Potvrdil to předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy. Dohoda o povolebním uspořádání horní komory podle něj nepadla a sociální demokraté ji dodrží. Vícha

 

"Na funkci předsedy Senátu budeme nominovat Milana Štěcha. Je za ním 20 let práce v Senátu a věřím, že bude zvolen. Také náš klub bude dohodu ctít a většinově podpoří kandidáty ostatních stran," uvedl Vícha. Dodržení dohod a hlasy pro Štěcha za svou frakci přislíbil předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů ve čtvrtek oznámily, že sice respektují právo ČSSD jako nejsilnější frakce v Senátu obsadit funkci jeho předsedy, ale znovuzvolení Štěcha nepodpoří. Důvodem je prohlášení o respektu k Číně, které Štěch spolu s prezidentem Milošem Zemanem, předsedou Sněmovny Janem Hamáčkem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD) podepsal. V prohlášení se distancovali od přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy některými politiky včetně zástupců KDU-ČSL.