Ekologické škody zatěžují státní kasu, likvidace vázne

OKD

OKD Zdroj: profimedia

Ilustrační
OKD
Ilustrační
4
Fotogalerie

Ani po čtyřiceti letech od listopadu 1989 nebude republika úplně „čistá“. Na celkovou sanaci území, která zamořily bývalé národní podniky, vydá stát stovky miliard.

V Česku existují desítky míst zatížených ekologickými škodami, v evidenci ministerstva financí je momentálně 158 firem, u nichž se stát zavázal, že na své náklady škody odstraní. Celkové finanční garance na tyto smlouvy činí 153 miliard korun, a i když z této sumy bylo odčerpáno už jedenapadesát miliard, práce postupují velmi pomalu.

Ministerstvo financí teď představilo nový plán, jak se se starou zátěží vypořádat. Cílem ministerstva financí, jak včera uvedl jeho šéf Andrej Babiš, je od letoška deset až dvanáct let investovat na odstranění starých zátěží zhruba tři miliardy korun ročně a poté až 4,5 miliardy. Poslední zakázka by se měla vypsat na podzim 2026.

Rezort se primárně hodlá soustředit na lokality, kde je před zahájením sanačních prací nutné zabránit, aby se zamoření dál šířilo. Takových míst bylo v roce 2013 třiadvacet a stát na ně vyplatil přes 38 milionů korun. Nyní jejich počet klesl na jedenáct, náklady na jejich ozdravení přijdou na dvanáct milionů.

„Mezi nejdražší lokality s evidovaným ochranným sanačním čerpáním patří koksovna Jan Šverma s ročními náklady 4,8 milionu korun, její sanace bude zahájena v roce 2019. Největší zakázkou zadanou letos pak bude ozdravění Aglomerace Vítkovice,“ uvedl včera náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

K akcím, na které stát bude muset vydat stovky milionů, patří sanace lokalit OKD nebo Distribučního centra Bohumín společnosti Benzina. Ekologické škody vznikly při hospodaření průmyslových či zemědělských podniků, těžbě surovin nebo činností armády před listopadem 1989.

Při privatizaci státního majetku v devadesátých letech se stát smluvně zavázal, že škody na své náklady odstraní, a novým majitelům podniků poskytl garance.