Má stát ručit za dluhy největších nemocnic? Ministr Ludvík ustupuje

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík Zdroj: Jiří Koťátko

DANA JURÁSKOVÁ, MILOSLAV LUDVÍK, BOHUSLAV SOBOTKA, premiér, politik, ALEŠ LINHART
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík
9
Fotogalerie

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) kolegům z vlády servíruje výrazné ústupky, aby jeho návrh zákona o univerzitních nemocnicích prošel. Podle aktuální podoby návrhu má vzniknout jen deset univerzitních nemocnic místo patnácti.

Po zkráceném připomínkovém řízení to s návrhem zákona o univerzitních nemocnicích nevypadalo dobře. Ministru Ludvíkovi se sešly zásadní negativní připomínky ze sedmi ministerstev. Proti návrhu vystoupili i zástupci zaměstnavatelů a odborů ve zdravotnictví.

Zdá se ale, že Ludvíkovi na přijetí zákona, který i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil za jednu z deseti priorit pro letošní rok, velmi záleží. Jedná zejména s ministerstvem financí a návrh narychlo upravuje. V upravené podobě jej chce předložit na vládu příští týden.

Návrh má zlepšit řízení dnešních fakultních nemocnic včetně té v Motole, jíž je ministr Ludvík ředitelem. Pokud bude návrh schválen, zmírní po 1. lednu 2018 také politický vliv na nemocnici. Pro nového ministra zdravotnictví nebude tak jednoduché ředitele univerzitní nemocnice odvolat. Musel by získat tři čtvrtiny ze sedmi hlasů v radě univerzitní nemocnice, kde má mít ministerstvo zdravotnictví tři zástupce.

Ludvík ustoupil v několika zásadních bodech. Ministerstvo financí požaduje, aby na univerzitní nemocnice byly transformovány pouze současné fakultní nemocnice. Návrh kromě nich mluví i o převedení specializovaných ústavů a bývalých fakultních nemocnic v Praze Bulovky a Thomayerovy. „Ano, máme v úmyslu tomuto požadavku vyhovět,“ odpovídá na dotaz deníku E15 mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. A při vypořádání připomínek skutečně ministerstvo zdravotnictví akceptuje požadavek ministerstva financí. Místo patnácti nemocnic se tak nová právní forma má uplatnit jen pro deset.

Ministru Andreji Babišovi (ANO) také vadilo, že by za dluhy univerzitní nemocnice ručil stát. „Univerzitní nemocnice nebude státní subjekt, a proto by za něj stát ručit neměl,“ uvádí jeho úředníci v připomínkách. Ani na tomto pravidlu Ludvík netrvá a z návrhu jej vypouští.

Jednání přesto nebudou jednoduchá, připomínek byla celá řada. Úředníci z ministerstva financí také upozorňují, že předkladatelé zapomněli spočítat náklady pro státní rozpočet. A nejedná se jen o sanování dluhů.

Převedením dosud státního majetku fakultních nemocnic na novou entitu univerzitní nemocnice přijde stát o zisk z případného prodeje. Se dvěma miliardami korun z prodejů se přitom počítalo při schvalování plánu státních dotací na investice do nemocnic.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zase upozorňuje na možný konflikt s pravidly veřejné podpory.

„Ministerstvo zdravotnictví se k našim připomínkám snažilo přistoupit vstřícně. Z mého pohledu je ale návrh šitý horkou jehlou, je to hektické,“ říká expert ministerstva financí na zdravotnictví Adam Vojtěch. „Jako právník si myslím, že návrh nedosahuje kvalit, aby si zasloužil schválit,“ dodává s tím, že by lepší pravidla pro fakultní nemocnice mohla řešit až další vláda.

 

Více o zdravotnictví čtěte ZDE. 

Fakultní vs. univerzitní nemocnice

Zákon o univerzitních nemocnicích má dát zcela novou právní formu největším českým nemocnicím, které jsou dnes příspěvkovými organizacemi státu. Podle ministerstva zdravotnictví umožní kvalitní manažerské řízení těchto nemocnic a lepší spolupráci s vysokými školami. Kritici se obávají, že řízení se nezlepší a stát ztratí na nemocnice páky.

Univerzitními nemocnicemi mají být dnešní FN Brno, FN Hradec Králové, FN Královské Vinohrady, FN Olomouc, FN Ostrava, FN Plzeň, FN u sv. Anny v Brně, FN v Motole, Všeobecná fakultní nemocnice Praha, Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha.

Video placeholde
Miloslav Ludvík, pravidelné zvyšování plateb • E15, ač