Ministerstvo zahraničí zrazuje od cest do Etiopie a Tuniska. V obou zemích platí výjimečný stav

Nepokoje v Etiopii

Nepokoje v Etiopii Zdroj: reuters

Zákaz vycházení. Tuniská vláda kvůli násilným protestům vyhlásila v hlavním městě Tunisu zákaz vycházení.
Exodus. Pokračuje úprkcizinců před násilnostmi a chaosem.
Úklid v tuniském hotelu po útoku atentátníka
Útok na hotelové pláže v Tunisku
Útok na hotelové pláže v Tunisku
14
Fotogalerie

Ministerstvo zahraničí doporučuje Čechům, aby zvážili, zda musí cestovat do Etiopie a do některých regionů Tuniska. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v obou zemích je třeba, aby jejich návštěvníci dbali zvýšené opatrnosti, uvedl úřad. Doporučení pro turisty ministerstvo vydalo v reakci na vyhlášení výjimečného stavu v Etiopii a jeho prodloužení v Tunisku.

Lidem, kteří cestují do Etiopie, ministerstvo doporučuje, aby se vyhýbali veřejným shromážděním a demonstracím. Jen v nezbytných případech by turisté měli jezdit do regionu Oromia, který obklopuje metropoli Addis Abebu, a do regionu Amhara v severní části země, kde je řada turisticky oblíbených míst.

V obou oblastech jsou dlouhodobé protesty spojené s útoky na turistickou infrastrukturu, které vedly etiopskou vládu na začátku října k vyhlášení půlročního výjimečného stavu. Bezpečnostní složky mají právo zatýkat, provádět domovní a osobní prohlídky bez soudního příkazu. Je omezen přístup na internet a trestné může být i sdílení protivládních statusů a článků.

V Tunisku platí výjimečný stav už od loňských teroristických útoků a v polovině října ho vláda prodloužila až do ledna 2017. Česká diplomacie proto doporučuje turistům, aby se vyhýbali místům s velkou koncentrací osob a aby po zemi necestovali individuálně. Ministerstvo zahraničí důrazně nedoporučuje cestovat do oblastí kolem hranic s Alžírskem a Libyí a do horských oblastí, kde tuniské jednotky provádějí protiteroristické operace.