Tisíce lidí vyšly do ulic proti Zemanovi s Babišem. Nesly transparenty Odstup, satane

Národní třída

Národní třída Zdroj: Dušan Kütner

Národní třída
Národní třída
Národní třída
Národní třída
K oslavám na Národní třídě se připojili skauti, kteří ze zapálených svíček vytvořili řetěz.
35
Fotogalerie

Z pražského Hradčanského náměstí vyrazily před patnáctou hodinou odhadem tisíce lidí, protestující žádali odchod Andreje Babiše (ANO) z funkce premiéra. Pokračovali na Staroměstské náměstí, které z většiny zaplnili. Vidět byly české vlajky i vlajky EU, další lidé nesli transparenty, například s nápisem "Odstup, satane", skandovali "Demisi, demisi!" Akci pořádal spolek Milion chvilek pro demokracii.

Demonstranti vyšli do ulic kvůli situaci z posledních dní. Server Seznam Zprávy zveřejnil video se synem premiéra Andreje Babiše (ANO). V něm Andrej Babiš mladší tvrdí, že ho lidé z otcova okolí drželi na Krymu, protože si jeho otec přál, aby zmizel kvůli kauze Čapí hnízdo. Otec i syn v případu Čapí hnízdo čelí obvinění z dotačního podvodu. Premiér Babiš odmítá, že by byl jeho syn unesen, podle něj je psychicky nemocný. Současné dění předseda vlády opakovaně označil za připravenou kampaň, která ho má dostat z politiky.

"Sešli jsme se zde, abychom se postavili za slušné Česko," řekl lidem zástupce spolku, který demonstraci organizuje. Kritizoval propad politické kultury a nedávné premiérovo vyjádření, že nikdy neodstoupí. "Ve slušných zemích je zvykem, že když někdo udělá průšvih, odstoupí," uvedl.

Online přenos

Online přenos

18. listopadu 2018 · 07:45

On-line přenos pro dnešek končí.

17. listopadu 2018 · 21:03

Na Koncertu pro budoucnost je víc lidí než loni

Na Václavském náměstí v Praze už několik hodin tisíce lidí sledují Koncert pro budoucnost, akce se podle organizátorů účastní dvakrát víc lidí než loni. Až do půl desáté se na pódiu vystřídá sedmnáct hudebních formací a dvě desítky řečníků. K přítomným už promluvil například Lex Paulson, autor volební kampaně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se podílel také na kampani někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy.


 

17. listopadu 2018 · 19:54

Oslavy na Václavském náměstí pokračují

Václavské náměstí
Václavské náměstí
17. listopadu 2018 · 19:21

"Svoboda je hudba"

Z balkónu Paláce Metro na Národní třídě znějí v rámci jedné z oslav nazvané Poslouchám, co chci, svoboda je hudba písně neodmyslitelně spojené se sametovou revolucí jako spirituál Jednou budem dál nebo Modlitba pro Martu.

17. listopadu 2018 · 18:36

I během průvodu v Ostravě došlo na Babiše

Přibližně dvě stě lidí prošlo odpoledne centrem Ostravy. Průvod se svíčkami byl součástí dnešních oslav Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva. Akci nazvanou Oslava svobody připravily ostravské kulturní a vzdělávací instituce. Průvod se odehrál v klidu, někteří z účastníků kritizovali premiéra Andreje Babiše (ODS). Babiši, demisi," skandovalo chvíli několik účastníků pochodu.

17. listopadu 2018 · 18:00

Filozof, politolog a signatář Charty 77 Daniel Kroupa na Václavském náměstí

17. listopadu 2018 · 17:04

Národní třída se výrazně zaplňuje

Loni zde v rámci oslav prošlo podle pořadatelů 76 tisíc lidí, letos čekají více, protože hlavní scéna nestojí jako loni u obchodního domu My, ale až u Jungmannova náměstí.

17. listopadu 2018 · 16:44

Dav na Staroměstském náměstí křičí "Demisi!"

17. listopadu 2018 · 16:43

Demonstranti dorazili na Staroměstské náměstí

Hlavní část průvodu je na Staroměstském náměstí, které je téměř zaplněno. Tisíce lidí žádají demisi premiéra Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo.

17. listopadu 2018 · 16:23

Zahraniční tisk si všiml dopadu Babišovy aféry na výročí

Německý, britský i ruský tisk si všímá aktuálních politických okolností českých připomínek 17. listopadu 1989. Německý deník Süddeutsche Zeitung, rakouská televize ORF i ruská tisková agentura TASS zdůrazňují, že letošní oslavy se konají ve stínu skandálu kolem premiéra Andreje Babiše a jeho syna.

17. listopadu 2018 · 16:07

Přípravy na Festival svobody

Na Václavském náměstí finišují přípravy na akci Festival svobody.

 

Přípravy na Festival svobody 17. listopadu
Přípravy na Festival svobody 17. listopadu
17. listopadu 2018 · 15:26

"Odstup, satane"

Demonstranti vyšli před 15. hodinou z Hradčanského náměstí a míří na Staroměstské náměstí, kde bude demonstrace pokračovat. Vidět jsou české vlajky i vlajky EU, další lidé nesou transparenty, například s nápisem "Odstup, satane", skandují "Demisi, demisi!" Akci pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii.

17. listopadu 2018 · 15:21

Lidé vyšli proti Babišovi a Zemanovi

Před 15. hodinou hodinou vyšel z Hradu průvod na Staroměstské náměstí. Jde v něm několik tisíc lidí, zatím je demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi poklidná.

17. listopadu 2018 · 14:48

V Brně lidé vyšli do ulic kvůli Babišovi

Kolem tisíce lidí přišlo v sobotu odpoledne v Brně na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Mnozí z nich drželi v rukou transparenty, které označovaly Babiše za podvodníka, lháře nebo agenta StB. Demonstrace byla podle policie klidná a bez konfliktů.

17. listopadu 2018 · 14:16

Kiska k 17. listopadu

Slovenský prezident Andrej Kiska označil 17. listopad, výročí takzvané sametové revoluce z roku 1989, za nejdůležitější den moderních dějin země.

17. listopadu 2018 · 13:33

Babišův odjezd za synem? Jurečka mluví o ovlivnění svědka

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka míní, že Babišova návštěva syna by mohla být vnímána jako pokus ovlivnit svědka. "Není zde vážné podezření z ovlivnění svědka/obviněného v kauze Čapí hnízdo? Nemá v takových situacích být využita vazba?" uvedl na Twitteru. K věci by se podle něj měla vyjádřit policie a ministra vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

17. listopadu 2018 · 13:20

Romové proti Babišovi

17. listopadu 2018 · 13:13

Dorazil i Herman

Na Národní třídu přišel bývalý lidovecký ministr kultury Daniel Herman.

17. listopadu 2018 · 13:08

Jak vidí dnešní události na Národní třídě Martin Čaban? Glosu Kytky a šibenice si můžete přečíst ZDE

17. listopadu 2018 · 12:59

Drahoš se opřel do Babiše

Trestně stíhaný člověk nemá podle nově zvoleného senátora a neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše stát v čele vlády. Drahoš to řekl novinářům předtím, než se za potlesku přihlížejících poklonil na Národní třídě památce 17. listopadu.

17. listopadu 2018 · 12:13

Na Albertově vystoupil rektor Masarykovy Univerzity Bek

17. listopadu 2018 · 11:54

Hymna na Albertově

17. listopadu 2018 · 11:53

Albertov

17. listopadu 2018 · 11:52

Řečníci na Albertově

Na Albertově se střídají řečníci. Vystoupil například rekror Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

17. listopadu 2018 · 11:51

Senátor Marek Hilšer s rodinou na Albertově


17. listopadu 2018 · 11:39

Proč Babiš přišel v noci

Premiér Andrej Babiš uvedl, že letos uctil 17. listopad s předstihem, protože brzy ráno odjel do Švýcarska za svým synem. Kytici na Národní položil už po půlnoci. Více ZDE.

17. listopadu 2018 · 11:32

Vyhozené květiny řeší policie

Případem vyhozených květin se zabývá policie, která bude od majitelů zjišťovat, zda chtějí nahradit škodu. Vyhazování květin se nelíbí ani některým opozičním politikům, kteří s prezidentem či premiérem mají spory, podle jiných je to projev občanské nespokojenosti.

17. listopadu 2018 · 11:31

Přišel i šéf Pirátů

Předseda Pirátů Ivan Bartoš přišel vzpomenout na události listopadu 1989 a roku 1939 k památníku na Národní třídu. Řekl, že ho nezajímá, kdy kytici položil Babiš.

17. listopadu 2018 · 11:29

Příchod Hamáčka na Národní třídu

17. listopadu 2018 · 11:27

Pískot pro Hamáčka

Lidé vypískali předsedu předsedu ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka, který přišel k památníku na Národní třídu s představiteli vedení strany. Květiny, které Hamáček k památníku položil, se chystali vyhodit do koše, ale nakonec na pietním místě zůstaly. Amerického velvyslance Stephena Kinga naopak odměnili lidé potleskem.

17. listopadu 2018 · 11:13

Květiny od premiéra v koši

Premiér Andrej Babiš si na Národní třídě připomněl listopadové události 1989 brzy po půlnoci. Novináři z místa hlásí, že ráno jeho kytici lidé hodili do koše.

Už ve 13 hodin začalo na Hradčanském náměstí menší shromáždění nazvané Proti lži a nenávisti, spojené s protestem Romů proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů. Podle jednoho z řečníků Zeman podněcuje český národ k rasové nenávisti. "Rozděluje občany na kategorie a tábory," řekl muž. Žádal, aby se Zeman všem českým Romům veřejně omluvil. Chtěl také, aby Ústavní soud přezkoumal, jestli SPD Tomia Okamury neporušuje ústavní zákon.

Postoj k vedení země dali lidé najevo v ranních hodinách na Národní třídě, kde u památníku vyhodili kytici od Andreje Babiše, který ji zde položil už po půlnoci. V koši skončily také květiny od šéfa SPD Tomia Okamury a prezidenta Miloše Zemana. Případem vyhozených květin se zabývá policie, která bude od majitelů zjišťovat, zda chtějí nahradit škodu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nicméně soudí, že policisté mají na práci důležitější věci, i když vyhozené květiny a vyhrocené emoce ho mrzí.

Vyhazování květin se nelíbí ani některým opozičním politikům, kteří s prezidentem či premiérem mají spory, podle jiných je to projev občanské nespokojenosti. Shodli se ale na tom, že k rozdělení společnosti a vypjatým emocím významně přispěli i oba vrcholní politici. Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček označil demonstranty za fašistickou lůzu, kterou podporuje TOP 09.

Na Národní třídě se v sobotu vystřídali politici parlamentních stran. Na vládní politiky přítomní většinou pískali, zatleskali jen místopředsedovi Senátu za ČSSD Milanu Štěchovi. Při pokládání květin a zapalování svíček zástupci nekomunistických stran zdůrazňovali, že svoboda není samozřejmá a je třeba za ni i teď bojovat.

Studentské spolky uspořádaly tradičně pietní připomínku listopadových událostí z let 1939 a 1989 na pražském Albertově. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima vyjádřil přesvědčení, že dokud budou Češi jednotní, svobodu a demokracii uhájí. Podle předsedy Studentské komory Rady vysokých škol Michala Zimy by odkaz 17. listopadu let 1939 a 1989 neměl být potlačován nynější vyhrocenou politickou situací.

Lidé si v sobotu také připomněli události roku 1939 spojené s uzavřením českých vysokých škol a smrtí studenta Jana Opletala na každoročním pietním aktu u Hlávkovy koleje. Výročí událostí z roku 1939 o 50 let později stálo na začátku sametové revoluce. Setkání se zúčastnili politici, studenti, pamětníci, zástupci vysokých škol, akademické sféry i církví. Zazněly především apely na to, aby lidé nezapomínali na oběť studentů.