Na tepelná čerpadla a fotovoltaiku půjde čerpat dotaci zálohově, plánuje ministr Hladík

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Pořídit si tepelné čerpadlo nebo fotovoltaickou elektrárnu může být do budoucna snazší. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) vyjednává s Evropskou komisí o možnosti poskytovat půjčky nebo zálohy v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám. V současnosti mohou lidé získat dotaci na energetické renovace jen zpětně, takže musejí do koupě čerpadla nebo solárních panelů vložit nemalé vlastní peníze.

„Naším cílem je energetické renovace domů zpřístupnit co nejvíce domácnostem. Právě v těchto dnech jednáme s Evropskou komisí o využití prostředků Národního plánu obnovy pro nízkoúročené půjčky. Připravujeme i variantu financování formou záloh, které už dnes poskytujeme seniorům a invalidním občanům v Nové zelené úsporám Light,“ sdělil Hladík s odkazem na novější a menší dotační program pro nízkopříjmové domácnosti, který pomáhá s drobnějšími opravami, třeba se zateplením půdy nebo fasády, výměnou oken či dveří.

V případě úspěšného vyjednávání by se půjčky nebo zálohy daly použít i v zavedeném programu Nová zelená úsporám, odkud lze získat dotace na pořízení tepelných čerpadel a fotovoltaiky, vytvoření zelených střech, zateplení rodinných a bytových domů, výstavbu nových pasivních domů nebo pořízení systémů na využití dešťové a šedé vody. „Umožníme tak čerpat dotace i mladým rodinám, které nemají tolik vlastních úspor,“ uvedl Hladík.

Změna by měla platit od září. Ministerstvo kromě toho chystá další změny v programu od snížení byrokracie a zmírnění kritérií u některých opatření po podporu výměny starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. V oblasti novostaveb budou podpořeny pouze energeticky pasivní domy, nikoli ty nízkoenergetické jako dosud.

Zájem o dotace z Nové zelené úsporám se loni pod tlakem zdražujících energií zvýšil natolik, že vyčleněných 19 miliard korun z Národního plánu obnovy vyčerpali lidé o dva roky dříve, než se čekalo. Do programu tak přistálo dalších 55 miliard korun z Modernizačního fondu.

„Jen za poslední rok a půl si o dotaci na úspornější bydlení požádalo rekordních 110 tisíc domácností. To dalece přesáhlo celkový počet přijatých žádostí za předchozích sedm let fungování programu,“ řekl Hladík, podle kterého byl největší zájem o tepelná čerpadla a domácí fotovoltaiku. „Například u fotovoltaiky jsme zaznamenali trojnásobný meziroční nárůst,“ uvedl.

Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman si pochvaluje, že lidé začali více přemýšlet nad energetickými úsporami v domácnosti. „Dříve chyběla motivace. Teď je třeba lidi přesvědčit, že zateplením se kromě úspor energií zlepšuje i kvalita bydlení a zhodnocuje se nemovitost,“ řekl Valdman.

Vyšší poptávku zaznamenaly i montážní firmy. Ty loni připojily do sítě rekordních více než 240 megawattů výkonu střešní fotovoltaiky, meziročně téměř čtyřikrát více. Dařilo se i sektoru tepelných čerpadel, kterých bylo loni v Česku nainstalováno kolem 60 tisíc, tedy dvojnásobek oproti roku 2021. Letos už analytici takový růst nečekají. Ceny elektřiny a plynu na burzách se vrátily na předkrizovou úroveň, čímž se zhoršila potenciální návratnost investic do těchto technologií.