Nečas: šéf BIS Lang má mou důvěru

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Premiér Petr Nečas (ODS) pokládá Jiřího Langa za mimořádně kvalitního ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS). Lang je podle předsedy vlády apolitickým, k České republice loajálním šéfem služby. Nečas to uvedl v televizním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle premiéra BIS dosáhla v posledních letech vynikajících výsledků ve své kontrarozvědné činnosti, tedy v boji se zahraničními špiony na českém území. Služba čelí v posledních dnech kritice kvůli údajnému úniku odposlechů hovorů bývalého primátora Prahy Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška.

Premiér uvedl, že nyní nemá důkazy, nebo jen závažné náznaky, dokládající, že Lang porušil nějaké principy, či své povinnosti. „Já ho považuji za mimořádně kvalitního ředitele BIS,“ dodal Nečas. Je přesvědčený, že Lang je ředitel, který je „apolitický, slouží této zemi, je vůči ní oddaný a loajální celou svou službou“.

„Rozvrátili celé struktury, které získávaly informace o naší zemi,“ prohlásil Nečas v televizi s tím, že podrobnosti není možné sdělit. Podobná situace podle něj nastala v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Lang musí v současné době vysvětlit poslancům ze sněmovní komise pro kontrolu BIS, zda tajně pořízené nahrávky mezi Bémem a Janouškem z roku 2007, které zveřejnil deník Dnes, unikly z BIS. Deník uvádí, že nahrávkami v roce 2009 disponovala bezpečnostní agentura ABL, kterou v té době vlastnil nynější šéf poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Vít Bárta.

„Mohu zodpovědně prohlásit, že jako předseda vlády jsem v životě žádný svazek žádné zpravodajské služby nedržel v rukou, ale už vůbec jsem v něm nelistoval,“ poznamenal Nečas. Informace z BIS ale dostává, snaží se je ověřovat a mimo jiné z nich vycházet například při rozhodování o personálních otázkách. „Možná i proto je třeba někdo zklamaný, že se nestal ministrem, nebo že přestal být ministrem,“ poznamenal.

Podle premiéra mohl nahrávky vypustit Randák

Podle dnešních Nečasových slov nelze vyloučit, že nahrávky z BIS skutečně unikly, premiér ale pro to nyní nemá důkazy. Připomněl, že možných míst úniku je více, včetně telefonního operátora, policejního útvaru zvláštních činností, jiné složky policie, ale také z jiné zpravodajské služby či „úplně cizokrajné struktury“.

Nečas dnes také za „neuvěřitelný přešlap“ označil rozhodnutí týdeníku Euro zveřejnit plné jméno šéfa protiteroristického odboru BIS v souvislosti s pátek zveřejněnou nahrávkou jeho rozhovoru s lobbistou Janouškem. Nečas dodal, že má hodně důvodů myslet si, že týdeníku nahrávku poskytl někdejší šéf rozvědky Karel Randák. Důkazy v tomto smyslu však prý nedisponuje.

„Nebyl jsem to já,“ reagoval Randák. Rád by prý věděl, jak by se měl podle předsedy vlády k materiálu, který zveřejnilo Euro, dostat.