Několikamiliardový dluh Kazachstánu vůči Česku má řešit speciální komise

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Letitým dluhem, který má Kazachstán vůči České republice se bude zabývat komise. Na jejím zřízení se při schůzce v kazašské Astaně domluvil prezident Miloš Zeman s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem. Dluh pochází ještě z dob Sovětského svazu. Na bilaterálním jednání se Zeman setkal i s kyrgyzským prezidentem Almazbekem Atambajevem. S ním hovořil zejména o ekonomických záležitostech.

Zeman se s kazašským prezidentem Nazarbajevem setkal před koncem své pracovní návštěvy Kazachstánu. Při otevření českého pavilonu na astanském Expu 2017 řekl, že se v některých otázkách, které řešili, posunuli kupředu. "Nemohu sice konstatovat slavné prohlášení, že prezident všechny mé argumenty přijal, ale myslím, že jsme měli velice užitečnou diskusi a v některých věcech jsme se posunuli," řekl Zeman po otevření českého pavilonu na Expu.

Jednou z hlavních otázek, jimiž se zabývali, bylo vypořádání takzvaného jamburského dluhu. Závazek vznikl v první polovině 90. let v rámci takzvaných jamburských dohod při výstavbě plynovodu. Kazachstán zastavil vyjednávání o vyrovnání dluhu zhruba 300 milionů dolarů vůči České republice v roce 2006.

Bývalý státní podnik Transgas tehdy na základě dohody podepsané v dobách Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) v roce 1985 pokračoval v dodávkách pro plynárenství v Rusku, na Ukrajině i v Kazachstánu. Kazašský stát ale za dodávky, financované z českého státního rozpočtu, nezaplatil.

Prezidenti se podle Zemana dohodli na zřízení komise, která bude otázku dluhu řešit. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček jednání označil za diskusi, která vedla k praktickým závěrům. Jednání označil za věcné.

Prezidenti obou zemí se bavili také o ekonomických záležitostech. Šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na Expu řekl, že doufá, že projekty v dopravní infrastruktuře či energetice, o kterých prezident Zeman mluvil s Nazarbajevem, vyjdou.

Předseda představenstva České exportní banky Karel Bureš sdělil, že v Kazachstánu je velký zájem o produkty v oblasti energetiky. "Už teď Česká exportní banka financuje vývoj čerpadel Sigma a další velká zakázka v oblasti obnovitelných zdrojů je před podpisem," dodal.

S Kazachstánem obchoduje také společnost MSA, která již před zahájením Expa do země dodala armaturu za více než 75 milionů korun. Za posledních deset let do země prodala armaturu za více než 250 milionů, řekl zástupce firmy Roman Baláž.