Nemocniční restart zahájen. Ministr odstartoval jednání o nových podmínkách plateb

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Vitouš

Ministerstvo zdravotnictví k prvnímu prosinci vyvolalo dohodovací řízení o rámcové smlouvě mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi. Souvisí to s tím, že valné většině nemocnic skončí na konci příštího roku po šesti letech smlouvy. Nové smlouvy se tedy budou uzavírat už podle nového mustru.

Příští rok se tak rozhodne nejen o existenci či zániku některých nemocničních oddělení na další roky, ale i o tom, jaká budou pravidla a požadavky na kvalitu. Teď mají nemocnice a pojišťovny ze zákona půl roku, aby znění rámcové smlouvy dohodly. Jinak ji napíše ministr.

Rámcová smlouva obsahuje mimo jiné povinnosti nemocnic a podmínky kontroly kvality péče o pacienty. „Ministerstvo by uvítalo odstranění nejasností při vykazování a úhradě zdravotních služeb,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. To se může týkat kritizovaných slev na drahé léky a materiály, které si nemocnice nechávají pro sebe, zatímco pojišťovny jim proplácejí maximální ceny. Obnova smluv může znamenat zánik některých oddělení v akutních nemocnicích.

„Věříme, že by tento okamžik mohl přinést prostor, kdy by šlo se sítí poskytovatelů zdravotních služeb něco udělat,“ říká ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Martin Balada. Podle některých lidí z pojišťoven by rušení mohlo pomoci proti nedostatku personálu – sestry by se přesunuly do zbylých nemocnic.

Pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), která má zhruba šedesát procent trhu, je obnova smluv s nemocnicemi impulzem pro posílení péče mimo akutní nemocnice. „V obecné rovině bude VZP preferovat posílení ambulantního segmentu a přesun kapacit z nemocničních lůžek do režimu takzvané jednodenní chirurgie,“ podotkl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Odbornou péči by pojišťovna ráda ještě více koncentrovala na zkušená pracoviště.

Při psaní podmínek chce VZP diskutovat s odbornými lékařskými společnostmi. Ty mohou například doporučit, aby určité výkony prováděla jen ta pracoviště, kde se jich provádí dost na to, aby byl personál zkušený. Pojišťovny v tomto ohledu mohou najít spojence v ministru zdravotnictví, pokud se jím podle očekávání stane Adam Vojtěch z hnutí ANO.

Ten opakovaně mluví o podpoře ambulancí a o tom, že je v Česku příliš lůžek v nemocnicích akutní péče. Asociace českých a moravských nemocnic ale vnímá toto téma citlivě. „Výroky Vojtěcha o možné transformaci menších nemocnic jsou nepromyšlené a netaktické,“ uvedl předseda asociace Eduard Sohlich