Neshody mezi odborářskými bossy. Středula schytává kritiku za kandidaturu na prezidenta

Bohumír Dufek na protestním shromáždění Zachraňme udržitelné české zemědělství a ceny českých potravin

Bohumír Dufek na protestním shromáždění Zachraňme udržitelné české zemědělství a ceny českých potravin Zdroj: Profimedia

„Volá mi a posílá e-maily spousta odborářů, abychom se vyjádřili k obrovským chybám, které Josef Středula provedl, a kterými ohrozil odbory,“ říká odborář Bohumír Dufek.
Josef Středula, předseda ČMKOS
3
Fotogalerie

Na předsedu Českomoravské konfederace odborů (ČMKOS) Josefa Středulu se valí kritika z druhé největší odborové centrály v Česku, Asociace samostatných odborů (ASO). Podle jejího předsedy Bohumíra Dufka totiž Středulova kandidaturu na prezidenta poškodila práci odborářů v očích veřejnosti a zhoršila postavení odborů v rámci tripartity, a proto je podle něj jeho setrvání v čele ČMKOS neúnosné. Středula se k jeho postoji vyjadřovat nechce. „K panu Dufkovi se vyjadřovat nebudu, není pro to důvod. Nemá s námi nic společného,“ řekl.

Dufek také vyzval předsedy odborových svazů v rámci ČMKOS, aby na vzniklou situaci reagovaly, protože podle něj svou kandidaturou Středula vytvořil krizi v odborech.

Souhlasí s ním také předseda Odborového svazu dopravy, který spadá pod ČMKOS, Luboš Pomajbík, prezidentská kandidatura podle něj byla pro odbory negativní zátěží, minimálně mediálně.

„Celá kampaň působila jako osobní zájem a ambice jednotlivce, bez ohledu na zájmy odborů. Důsledky se projevují a ještě budou projevovat, například kritika členů a krize důvěry. Tvářit se, že problémy neexistují, není možné. Dříve nebo později je stejně budeme muset řešit. Možná ale v podstatně složitější situaci,“ říká Pomajbík s tím, že předsedovi ČMKOS toto opakovaně sdělil i osobně.

Středula podle Dufka také zhoršil postavení odborů v rámci takzvané tripartity, tedy Rady hospodářské a sociální dohody. Jejího předsednictva se účastní například i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS), která se k celé záležitosti staví neutrálně a kandidaturu na pracovní úrovni nikdy nediskutovala. „Setrvání představitelů ČMKOS či jiných odborových organizací v jejich čele je výsostně záležitostí odborů. Vždy jsme s odbory měli korektní pracovní vztahy, mnohdy povýšené na osobní, které ale vždy odlišujeme,“ tvrdí vedoucí tajemník KZPS Jan Zikeš.

Vzhledem k tomu, že je již delší dobu po prezidentských volbách, vyvstává otázka, proč s takto obsáhlou kritikou Asociace samostatných odborů přichází až nyní. „Teď právě proto, že mi neustále volá a posílá e-maily spousta odborářů, abychom se vyjádřili k obrovským chybám, které Středula provedl a kterými ohrozil odbory. Myslíme si, že bychom se vyjádřit měli, protože jsme jiná centrála a už delší dobu se nám nelíbí, že se o Středulovi mluví jako o předsedovi odborových svazů, takovými prohlášeními se dávají všechny odbory do jednoho pytle,“ říká Dufek s tím, že se mu ozývají i odboráři z jiných odborových svazů než pouze z ASO.

Jako předseda odborů ČMKOS podle něj Středula nikdy kolektivně nevyjednával, jeho návrhy v rámci tripartity označil za trapné. „Pokud šlo o návrhy na řešení situace, například i z jiných odborových svazů, tak tyto návrhy blokoval s tím, že nebyly jeho vlastní. Příkladem je vyjednávání o výši minimální mzdy pro letošní rok, kdy odmítal návrhy na kompromisní řešení. Výsledkem byla nižší částka, než by byl dojednaný kompromis,“ vysvětluje v prohlášení Dufek.

Kritizuje také Středulův negativní postoj ke zrušení superhrubé mzdy, proběhlou kampaň a zmiňuje výdajový vítr, kdy Josef Středula obdržel týden před odstoupením na transparentní účet pět milionů korun od olomouckého miliardáře a člena ODS Richarda Benýška a za několik dní je vyčerpal. Za nevhodnou označil i podporu Danuše Nerudové. „Nelíbilo se nám podporovat pravicovou kandidátku z pozice odborů,“ dodává.

Dufek navíc zdůrazňuje, že dlouhodobě nesouhlasí s tím, aby představitelé odborů usilovali o státní a politické funkce. „Měli by nejprve zanechat všech odborových aktivit, a potom, jako řadoví občané, by mohli kandidovat,“ zdůrazňuje. Ve vrcholných funkcích se podle něj odboráři nikdy již odborům nevěnovali. 

Odbory Středulu podle Pomajbíka varovaly ihned po oznámení kandidatury, že jim takto uškodí. „Byl i vyzván, aby kandidoval skutečně jako občanský kandidát, nikoli z pozice předsedy ČMKOS. Veškeré výhrady však byly přehlíženy,“ tvrdí.

Dufek přiznává, že se Středulou nyní soukromě nemluvil a nedostal tedy žádnou reakci, připomíná však, že například již veřejně vystoupil proti podpoře Danuše Nerudové. „Tyhle věci říkám celou dobu, co jsem ve funkci. Osobně za ním nemohu jít a říct mu, že takový je můj názor, to vyplyne z kontextu života,“ doplňuje.