Nový americký velvyslanec King bojoval s Ku-klux-klanem, prý není prezidentův člověk

Novým americkým velvyslancem se stal Stephen King.

Novým americkým velvyslancem se stal Stephen King. Zdroj: ČTK

Stephen King
Novým americkým velvyslancem se stal Stephen King.
Novým americkým velvyslancem se stal Stephen King.
Novým americkým velvyslancem se stal Stephen King.
Novým americkým velvyslancem se stal Stephen King.
7
Fotogalerie

Dlouhý životopis Stevea Kinga svědčí o manažerské, podnikatelské, politické, úřednické i akademické minulosti. Tím jediným, co snad dosud v profesním životě Stevea Kinga chybělo, byla zkušenost s diplomacií. I tu si teď ale stoupenec tradičních republikánských hodnot z období vlády prezidenta Reagana a nový americký velvyslanec v Česku může odškrtnout.    

Stephen B. King se narodil na Den nezávislosti roku 1941 v americkém městě Indianapolis. Už jeho strýc Robert A. Grant byl republikánským kongresmanem a Steve po jeho politické stopě vykročil také. Nejdříve se však vydal na studia na Západní illinoiskou univerzitu, kde obhájil titul ze společenských a posléze i politických věd. Ještě před získáním diplomu v roce 1967 si přivydělával jako učitel.

Po škole King nejprve nastoupil k FBI jako zvláštní agent, jehož agendou byly případy porušování občanských práv. Věnoval se například činnosti rasistické organizace Ku-klux-klan a rasisticky motivovanými zločiny.

U Federálního vyšetřovacího úřadu ale dlouho nevydržel, už v roce 1970 odešel pracovat jako asistent senátora Edwarda Gurneyho do senátního Stálého podvýboru pro vyšetřování, kde se zabýval například nekalými finančními aktivitami v americké armádě (toho času vedoucí válku ve Vietnamu).

O další dva roky později King “přesedlal” na zemědělství, když začal pracovat jako zvláštní asistent ministra Earla Butze a to za prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda. Ze státní správy se nakonec v roce 1976 stáhnul, aby se vrátil na svou alma mater, Západní illinoiskou, kde byl jmenován do funkce ředitele vývoje. Ani zde však dlouho nezůstal a po roce se poprvé vrhnul do vod byznysu.

V následujících letech vedl wisconsinský dřevozpracující podnik Carlson´s Miniatures a koupil podíl ve společnosti Tomah Products vyrábějící čistící chemikálie. Tu nakonec spolu s dalšími majiteli odprodal skupině Exxon Chemicals, ale o dekádu později se zasadil o její zpětné odkoupení a nakonec ji vedl jako prezident a výkonný ředitel až do roku 2006. Založil mimo jiné i vlastní finanční a realitní společnost King Capital.

Manažerskou a podnikatelskou životní linku doplňoval i tou politickou. V 80. letech byl zvoleným předsedou wisconsinského Republikánského výboru, kandidoval v republikánských primárkách do Senátu. Neúspěšně.

V té době se seznámil se současným předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem, který mu v kampani pomáhal jako dobrovolník. Později se role obrátila a v roce 1998 to byl King, kdo Ryanovi pomáhal s kampaní do Kongresu. Ryan volby vyhrál a v roce 1999 ve Sněmovně reprezentantů USA usedl poprvé.

V letech 2007 až 2017 vedl King Republikánskou stranu ve Wisconsinu. Velvyslancem v Česku byl současným americkým prezidentem Donaldem Trumpem jmenován letos v červenci, Miloš Zeman jeho pověření přijal ve středu.

S Trumpem ho podle jeho slov nepojí žádné skutečné politické vztahy. Během loňských republikánských primárek podpořil Trumpova rivala Teda Cruze. Nemá ani žádné osobní či jiné vazby na Českou republiku, což je ale u diplomatů zcela běžné.

King se oženil v roce 1963, s manželkou Karen mají tři dospělé děti. Je aktivním skautem a spoluvlastní hokejový tým v domácím Janesvillu.