Obrana a vnitro dostanou miliardy navíc. Kvůli zajištění bezpečnosti či přílivu migrantů

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)
Ninistryně obrany Jana Černochová (ODS)
3
Fotogalerie

Vojenskou a humanitární pomoc za miliardu korun už poskytla česká vláda Ukrajině za necelý týden od napadení země Ruskem. Kabinet však musí počítat s dalšími výdaji, které přinese zhoršující se bezpečnostní situace v Evropě a také migrace milionů Ukrajinců. Extrémní scénáře ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) nyní počítají s 15 až 20 miliardami. Především rezorty obrany a vnitra budou muset ještě letos dostat více peněz. Jejich rozpočty zřejmě posílí i příští rok.

Úřad ministryně obrany Jany Černochové (ODS) už poslal ukrajinské armádě zbraně a munici za 600 milionů korun, ministerstva školství, vnitra a zahraničí pak uvolnila po zhruba 150 milionech. Rezort vnitra vyčlenil 1,5 miliardy korun na řešení přílivu uprchlíků z Ukrajiny. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že tuto schválenou pomoc až do výše 1,8 miliardy korun začlení ještě do projednávaného státního rozpočtu pro letošní rok, kde mohou při pátečním druhém čtení poslanci navrhnout přesuny peněz mezi kapitolami.

Černochová připouští, že další prostředky budou nutné. „Mám příslib od ministra financí, že jakmile se státní rozpočet na letošní rok schválí, předložím návrh možného zvýšení,“ řekla. Stanjura však zdůraznil, že peníze uvolní pouze na konkrétní projekty.

Novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj

Video placeholde
Novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj • Videohub

Miliardy pro armádu

Místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Jan Bartošek by vojsku přidal jednotky miliard korun. Nicméně až po schválení státního rozpočtu na letošní rok, aby skončilo rozpočtové provizorium. „Je to na debatu s ministrem financí. Jsem přesvědčen, že musíme posílit nejen rozpočet armády, ale i rozpočty tajných služeb. Je třeba, aby zpravodajci byli mnohem obezřetnější,“ uvedl. Bartošek by nakoupil munici a náhradní díly do bojové techniky. Rovněž by více investoval do náboru nových vojáků a vojákyň.

„Je smutné, že vláda bere armádě 5,4 miliardy korun. Vzhledem k současné bezpečnostní situaci ve světě se za to mohla koupit jiná technika,“ kritizuje vládní koalici místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). Škrt souvisí s nákupem bojových vozidel pěchoty, jehož první fáze se do konce roku neuskuteční. Celou částku má rezort dostat napřesrok zpět. Exministr obrany Lubomír Metnar (ANO) nicméně připravuje pozměňovací návrh k projednávanému státnímu rozpočtu, v němž žádá vrácení peněz už letos.

Člen výboru za občanské demokraty Karel Krejza nevylučuje, že armáda dostane letos přidáno. „Její stávající rozpočet byl konstruován s ohledem na výši celkového schodku veřejných financí. Bylo to ale v době, kdy napětí na Ukrajině neeskalovalo,“ připomněl Krejza. Kabinet Petra Fialy se zavázal, že rozpočet vojska za tři roky dosáhne dvou procent HDP. To by znamenalo skokové a trvalé zvýšení přibližně o 50 miliard korun.

Uprchlická krize

O zvýšení rozpočtu bude po skončení rozpočtového provizoria vyjednávat se Stanjurou i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Z jeho rozpočtu vyčlenila vláda o víkendu 1,5 miliardy korun na řešení migrační vlny; tehdy se počítalo se zhruba pěti tisíci uprchlíky z Ukrajiny. Vnitro spolupracuje intenzivně se samosprávami, které stavějí kontaktní centra pro příchozí Ukrajince či poskytují byty.

„Hledáme další finanční prostředky, abychom pomohli krajům a obcím s financováním ubytování, veškeré logistiky, které mnohdy dělají na vlastní pěst,“ řekl Rakušan. Hejtmani ho již požádali o plán proplácení, neboť slovy předsedy Asociace krajů Martina Kuby (ODS) budou samosprávy zhruba za měsíc řešit, jak zaplatit nájmy a další potřeby lidí, kteří z Ukrajiny prchají před boji s ruskými vojsky.

Podle Rakušana je jisté, že bude třeba v rozpočtu najít dodatečné peníze, předpokládá další jednotky miliard korun. „Pokud by tady byly desetitisíce lidí, kteří k nám přijdou z Ukrajiny, tak jsme v té chvíli na částce, která se může pohybovat klidně mezi 15 až 20 miliardami korun,“ řekl ministr v České televizi s tím, že jde ovšem o zcela krajní situaci. V tom případě by se zapojily evropské zdroje, protože by se jednalo o migrační vlnu velkého rozsahu. V takovém případě by vláda zřejmě vyhlásila nouzový stav, který by vládě i krajům zjednodušil utrácení peněz. Z Ukrajiny podle posledních informací uprchlo už přes 660 tisíc lidí.