Odbory mobilizují lékaře k protestu. Hrozí, že začnou dodržovat pravidla práce přesčas

Lékařka

Lékařka Zdroj: profimedia

Protestující lékaři nechtějí sloužit přesčasy nad limit. To by mohlo znamenat omezování péče a odkládání operací.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel mobilizuje lékaře, aby se připravili vypovědět dohody o přesčasech.

„Vyzýváme lékaře českých nemocnic, aby se připravili na přísné dodržování limitů přesčasové práce, a k vypovězení souhlasu s přesčasovou prací nad limit 150 hodin ročně,“ píše Engel v časopise České lékařské komory a na Facebooku. Konkrétní načasování protestu odboráři rozhodnou o druhém zářijovém víkendu.

Důvodem je nesplněný slib zvyšování platů lékařů o deset procent. Ten dali za vlády Bohuslava Sobotky předsedové koaličních stran včetně Andreje Babiše (ANO). Nyní ale premiér Babiš od slibu ustoupil.  „Jednání už myslím v této chvíli nemají cenu,“ řekl deníku E15 Engel.

Vláda počítá zatím na příští rok s růstem platů učitelů o patnáct procent a u ostatních zaměstnanců s růstem o šest procent.

Limit 150 hodin přesčasů, které může nařídit zaměstnavatel, mívají lékaři v nemocnicích vyčerpaný na jaře, v létě obvykle přesáhnou i oficiální maximální počet přesčasových hodin, tedy 416 hodin za rok. Ve skutečnosti za rok slouží běžně 800 přesčasových hodin, někteří přes tisíc hodin, ale přesná data nejsou.

Pokud na podzim odmítne sloužit přesčasy významné množství lékařů, nemocnice budou muset omezovat provoz a odkládat plánované operace.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, který je členem ČMKOS, zatím pokračuje v jednáních. Případnou dohodu o platech je podle něj potřeba uzavřít do poloviny srpna.

Předseda ČMKOS Josef Středula nevylučuje, že ve zdravotnictví na protesty dojde. „Krizovou situací může být, když vládní strana nebude hledat řešení,“ řekl deníku E15 Středula. Kromě zdravotnictví je podle Středuly palčivá situace u platů v sociálních službách, kultuře, nebo u civilních zaměstnanců policie a hasičů.