Odprodej vepřínu v Letech státu chce napadnout jeden z akcionářů firmy

Vepřín v Letech

Vepřín v Letech Zdroj: Profimedia.cz

Vepřín v Letech
Vepřín v Letech
Stovky aktivistů z antirasistického hnutí žádaly v Letech odstranění vepřína
Vepřín v Letech
Vepřín v Letech
10
Fotogalerie

Jeden z minoritních akcionářů zemědělské firmy AGPI, jež vlastní vepřín v Letech, hodlá žalobou zpochybnit záměry firmy odprodat vepřín státu. Předběžnou dohodu se státem však tento krok ohrozit nemá. 

Informaci přinesla Česká televize, které to sdělil místopředseda AGPI Jan Čech. Podle něj se menšinový akcionář firmy po jednání valné hromady, kdy byla přijata nabídka vlády o odkupu, rozhodl podat žalobu. 

Čech je nicméně přesvědčen, že žaloba nijak neohrozí předběžnou dohodu o budoucí smlouvě. 

O odkupu a zbourání diskutovalo už několik vlád, cena ale nikdy nepadla. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív řekl, že jeho kabinet by chtěl jednání dotáhnout do konce. Společnost AGPI původně upřednostňovala výměnu za vepřín na jiném místě, nedávno však souhlasila s finanční kompenzací.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci.

Stejné zařízení bylo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu na cikánské. Od té doby do května 1943 letským zařízením prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo méně než 600 romských vězňů. Podle odhadů nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Česko za vepřín na pietním místě sklízí léta kritiku domácích organizací i mezinárodních institucí. K odstranění farmy vyzval i Evropský parlament.