Okresní a krajské soudy začaly zveřejňovat svá rozhodnutí. Třeba o rozvodu či úplatku

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Zdroj: Twitter - J. Ovčáček

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)
3
Fotogalerie

Pravomocné verdikty okresních a krajských soudů lze nově dohledat na internetu. Ministerstvo spravedlnosti pod vedením Marie Benešové (za ANO) vytvořilo po letech nezdarů novou databázi, ve které mohou soudy nižší instance sdílet anonymizované verdikty z civilní a částečně trestní agendy. Dostupnost minulých rozhodnutí má pomoci transparentnosti i předvídatelnosti soudních rozhodnutí.

Databáze je od začátku prosince v testovací fázi, do které se zapojily vybrané okresní a krajské soudy. „Vzhledem k novým administrativním úkonům, se kterými se soudy budou muset seznámit, očekáváme první vlnu plošného zveřejňování v průběhu ledna 2021,“ řekl mluvčí rezortu spravedlnosti Vladimír Řepka.

Soudy mohou v databázi zveřejňovat pravomocná rozhodnutí z prvostupňové civilní agendy a také rozhodnutí o trestných činech přijetí úplatku, podplácení a nepřímého úplatkářství. Momentálně lze v databázi najít rozhodnutí třeba o rozvodech či o povinnosti zaplatit dluhy na koncesionářských poplatcích, jízdném v hromadné dopravě, pojistném či na energiích.

Osobní data účastníků řízení jsou anonymizovaná, v dokumentech není v některých případech ani datum, kdy k činům došlo, nebo se neuvádějí částky, které mají žalovaní zaplatit. Právě anonymizace byla hlavním důvodem, proč soudy nižších instancí svá rozhodnutí dlouho nezveřejňovaly, byť příslušná digitální evidence soudních rozhodnutí existovala už od roku 2011. Až letos se ministerstvu podle jeho vyjádření podařilo vyvinout software, který údaje „začerňuje“ automaticky, a tím nezatěžuje zaměstnance soudů.

Soudci, advokáti a další odborníci obecně zveřejňování rozsudků vítají, veřejnost se má podle nich šanci dozvědět jak soudy v podobných případech rozhodují a zda se vyplatí danou věc řešit touto cestou.

„Pro účely advokacie může jít o dílčí zdroj informací o rozhodovací činnosti jednotlivých soudů,“ řekla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. „Nicméně pro potřeby právní argumentace budou vždy významnější rozhodnutí nejvyšších soudů než soudů nižších stupňů,“ dodala. Nejvyšší soud, Nejvyšší správní soud a Ústavní soud mají vlastní sbírky rozhodnutí, kde lze rozsudky dohledat již delší dobu.

Ministerstvo spravedlnosti navíc spustilo databázi svých vlastních správních rozhodnutí, které se týkají zejména prohřešků insolvenčních správců či znalců. Jedno ze zveřejněných rozhodnutí například trestá neznámého znalce, který ve svém posudku týkajícím se postupu nemocnice neuvedl použité znalecké metody ani odbornou literaturu, kvůli čemuž byl posudek nepoužitelný. Znalec dostal za přestupek pokutu.