Padesát tisíc na ruku, pokud se odstěhujete za prací. Češi o příspěvek ale zájem nejeví

Továrna energetického nápoje Fakeer

Továrna energetického nápoje Fakeer Zdroj: Tomeš Michael

Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Továrna energetického nápoje Fakeer
Továrna energetického nápoje Fakeer
Továrna energetického nápoje Fakeer
14
Fotogalerie

Česko se potýká s vážným nedostatkem zaměstnanců. Stát proto přišel s nabídkou, která měla řešit hlavně chybějící pracovníky v určitých lokalitách: Dáme příspěvek 50 tisíc korun těm, kdo se odstěhuje za prací do určitých lokalit. O příspěvek si však od jeho zavedení, podzimu 2016, zažádalo jen 306 zájemců. Podle odborníků je v současnosti kvůli nízké nezaměstnanosti ochota stěhování nebo dojíždění na historickém minimu.

Češi se za prací stěhovat příliš nechtějí, ani když jim za to někdo nabízí peníze na ruku. Za poslední rok o příspěvek 50 tisíc korun požádalo 191 lidí. Celkem to od podzimu 2016, kdy se peníze začaly vyplácet, to bylo 306. Úředníci příspěvek schválili v necelé polovině případů.

Nejvíce zájemců bylo na severu Moravy, na Olomoucku a ve Zlínském kraji. „Vzdálenosti přestěhování se liší, v některých případech dosahují i 300 kilometrů. Mezi žadateli se objevují například administrativní pracovníci, řidič, projektant, učitelé, fotograf, lékař, inspektor, trenér, operátor call centra, školnice či lektor jógy,“ uvedla Kateřina Beránková, mluvčí úřadu práce. Právě ten příspěvek vyplácí.

„Mobilita Čechů je tradičně ve srovnání se západní Evropou nižší. A i když by s příchodem mladších generací na pracovní trh měla spíše růst, v souvislosti s dobrými příležitostmi nabízenými napříč celou republikou naopak klesá,“ uvedla Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment. Podle ní se mladší lidé ochotněji stěhují pouze do větších měst, hlavně pak do Prahy.

Celý článek čtěte na serveru Blesk.cz >>>