Parlament kritizuje Zemana. Nátlak je nepřijatelný, tvrdí šéf Sněmovny

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: Anna Vackova

Milan Štěch, předseda Senátu
Krajské volby 2016: Předseda sněmovny Jan Hamáček předstoupil před novináře se zachmuřenou tváří
Hrad se mi mstí, tvrdí Herman
Dalajlama
Mluvčí Ovčáček se kvůli setkání s dalajlámou pustil do ministra Hermana.
6
Fotogalerie

Jak předseda Senátu Michal Štěch, tak zároveň i předseda Sněmovny Jan Hamáček. Oba kritizují prezidenta Miloše Zemana kvůli tomu, že státní vyznamenání využívá k nátlakům. 

Se státními vyznamenáními se musí zacházet důstojně, uvedl v prohlášení zaslaném ČTK předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pokud se potvrdí, že prezident Miloš Zeman ze seznamu vyznamenaných vyřadil Jiřího Bradyho kvůli tomu, že se jeho synovec ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlamou, bylo by to pro něj nepřijatelné. Vyjasnění, jak to bylo se seznamem a případným vyškrtnutím Bradyho, požaduje i předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Někteří politici a osobnosti veřejného života se kvůli Hermanovu tvrzení, že ho Zeman odrazoval od setkání s tibetským duchovním dalajlamou pohrůžkou, že jinak vyškrtne Bradyho ze seznamu vyznamenaných, nepůjdou na Hrad při oslavách svátku 28. října. Štěch uvedl, že pokud celá záležitost nebude vysvětlena a slušně vyřešena, bude nucen adekvátně reagovat.

Hamáček ČTK sdělil, že pokládá za důležité, aby se situace vyjasnila. "Používat jejich udělení či neudělení jako nástroj nátlaku je zcela nepřijatelné," uvedl. Očekává, že Hrad i kancelář premiéra ozřejmí veškeré okolnosti kolem seznamu vyznamenaných, kontrasignace premiérem a i případného škrtání.

Štěch rovněž uvedl, že se státními vyznamenáními se musí zacházet důstojně. "Potvrdí-li se, že prezident republiky ze seznamu vyznamenaných a pozvaných osobností k převzetí státního vyznamenání vyškrtl pana Bradyho, je to pro mne nepřijatelné," dodal.