Petříček po jednání s Pompeem: Evropa a USA by se měly bránit možné dominanci Číny

Mike Pompeo a Tomáš Petříček

Mike Pompeo a Tomáš Petříček Zdroj: čtk

Mike Pompeo v Plzni
Mike Pompeo a Tomáš Petříček
3
Fotogalerie

Vztahy mezi USA, Evropskou unií a Čínou nebo rozvoj ekonomické spolupráce byly náplní jednání ministrů zahraničí Tomáše Petříčka a Mikea Pompea v Plzni. Český ministr po diskusi v pivovaru Plzeňský Prazdroj řekl, že USA i Evropa by měly mít know-how například pro samostatný vývoj umělé inteligence. Neexistoval by tak jeden dominantní hráč určující pravidla, kterým by byla Čína. Vztahy s ní podle Petříčka musí být nastaveny výhodně pro všechny strany. V současnosti se podle něj nedaří zajistit pro evropské či americké firmy na čínském trhu takové podmínky, jaké mají čínské subjekty na evropském trhu.

Co se týče ekonomické spolupráce ČR a Spojených států, vidí Petříček prostor v rozvoji spolupráce v oblasti umělé inteligence, ale také kybernetické bezpečnosti. Česká republika dále podle Petříčka nepočítá s podpisem nového memoranda se Spojenými státy týkajícího se výstavby jaderného bloku v Dukovanech. Mohl by podle něj narušit notifikační proces u Evropské komise. Americká společnost Westinghouse je jedním z uchazečů o zakázku na stavbu nového bloku.

Politici též hovořili o mobilních sítích páté generace (5G), u nichž se USA obávají možného zneužití ze strany čínských dodavatelů technologií. Petříček očekává, že Spojené státy se zapojí i do druhého ročníku konference v Praze, jež by se měla uskutečnit na podzim.

Pompeo přiletěl v úterý ráno na ruzyňské letiště, program zahájil v plzeňském Muzeu generála Pattona. Následně si ministři ještě před jednáním připomněli 75. výročí konce druhé světové války a položili věnce u památníku Díky, Ameriko! Uctili tak památku amerických vojáků, kteří na konci druhé světové války osvobodili západní část Československa.

Pompeo měl Plzeň navštívit už v květnu, kvůli epidemii koronaviru ale tehdy z oslav výročí konce války i z návštěvy amerického ministra sešlo.

Ve středu se Pompeo sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Pracovního oběda v Kramářově vile se zúčastní také vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar (oba za ANO).

Předseda české vlády řekl, že považuje za prioritu jednání podporu obchodu. Další téma rozhovorů bude boj proti koronaviru, z americké strany očekává téma stavby jaderných bloků v Česku. Diskuse by se měly znovu vést o mobilních sítích 5G a především o odpovědi na rostoucí vliv Číny a Ruska.

Pompea s Babišem poté čeká setkání s prezidentem Milošem Zemanem, které podle americké diplomacie bude spíš jen zdvořilostního rázu. Tématy jednání s českou hlavou státu by měly být ekonomické otázky nebo spolupráce v rámci NATO. Americký ministr se sejde také s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), v horní komoře parlamentu přednese projev a pak se zúčastní debaty se senátory a pozvanými hosty. Vystrčil dnes naznačil, že Pompeo by mohl podpořit jeho chystanou cestu na Tchaj-wan, k níž mají česká vláda a prezident kritický postoj.

Senátoři zahraničního výboru by s Pompeem rádi debatovali o kybernetické bezpečnosti, vztazích s Ruskem a Čínou či o mezinárodních institucích.

Vyplynulo to z jejich diskuse při dnešním zasedání. Americký ministr bude ve středu zprvu jednat s Vystrčilem a šéfem zahraničního výboru Pavlem Fischerem (nezávislý). Zhruba ve 14:30 Pompeo vystoupí v Senátu, po čemž bude následovat moderovaná diskuse. Podle Fischera se předpokládá, že ministrův projev bude trvat pět až sedm minut a debata zhruba čtvrt hodiny, stihnout by tak senátoři mohli tři až pět dotazů. Fischer míní, že skutečnost, že ministr souhlasil s otázkami ze senátního pléna chápe jako velké uznání parlamentní demokracie a ocenění práce horní komory.